A legnehezebb választás előtt áll Lukasenka

Az elmúlt húsz év legnehezebb elnökválasztására készül Aljakszandr Lukasenka: a Belaruszt 1994 óta irányító államfőnek ez a hatodik megméretése. A rossz gazdasági körülmények és az elhibázottnak tűnő járványkezelés ellene szólnak, miközben új kihívói akadtak. A kevésbé ismert ellenzéki politikusok helyett most alulról érkező riválisok dolga nem könnyű, az Európai Parlament pedig újra szankciókkal fenyeget.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 05. 6:50
Opposition rally in Minsk
Tüntető Minszkben. Nem mutatnak egységet Fotó: MTI/EPA/Tatyana Zenkovich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belaruszban néhány hete vett rajtot az elnökválasztási kampány: a voksolást augusztus 9-re hirdették meg. A jelölteknek kevesebb mint egy hónap áll rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a szükséges aláírásokat. Nincs könnyű dolguk, a tízmilliós országban hatályos jogszabályok szerint legalább százezer érvényes ajánlószelvényre lesz szükségük. Az utcákon karneváli hangulat uralkodik: a koronavírus miatti távolságtartási szabályokat betartva hosszú sorokban, órákig állnak az emberek, hogy a kézjegyükkel támogassák valamelyik indulót.

Azelőtt egyszerű volt a képlet: az államhatalom által is hátráltatott ellenzék erősen megosztottnak bizonyult; a belarusz nyelv, kultúra és a nacionalizmus köré épülő tematikája inkább az elitet célozta, a szélesebb rétegeket nem tudták megszólítani. Ám idén az ellenzéki erők kollektíven bojkottálták az elnökválasztást. Aljakszandr Lukasenka rendszerét most a politikán kívülről érkező, civil jelöltek fenyegetik.

A három legnépszerűbb jelölt között akad volt diplomata, Valerij Cepkalo, aki a gazdaság előmozdításával és technológiai innovációkkal próbálja elhódítani a szavazókat. Indul egy bankár is: Viktor Babariko, az ország második legnagyobb pénzintézetének irányítója, aki a demokratikus átalakulást, alkotmánymódosításokat és a hatalmi ágak szétválasztását tűzte zászlajára. Ringbe száll egy videóblogger is. A 41 éves Szergej Tihanovszkij reklámvi­deós vállalkozásból él; tavaly indította el a blogját a YouTube-on, mégpedig pofonegyszerű képlettel: hétről hétre különböző belarusz városokat keres fel, ahol helybéliekkel beszélget. Utóbbiak pedig elpanaszolják a bajaikat és a rendszerrel szembeni sérelmeiket. E videók milliós nézettségeket produkálnak a tízmilliós országban.

Tüntető Minszkben. Nem mutatnak egységet
Fotó: MTI/EPA/Tatyana Zenkovich

Lukasenka számára az új kihívások gazdasági gondokkal esnek egybe – Belarusz az elmúlt egy évben vitába keveredett Moszkvával, és egyre rosszabb a mérlege a járványkezelésben is. Százezer főre vetítve több megbetegedést jegyeznek az országban, mint Oroszországban vagy Olaszországban. Az előrejelzések szerint az ország GDP-je legalább 4-5 százalékkal eshet az idén.

A 65 éves elnök joggal aggódhat: bár Belaruszban nem készülnek hivatalos közvélemény-kutatások, a legolvasottabb webportálok felmérései szerint alacsony a népszerűsége. Menesztette az egész belarusz kormányt, és tegnap új miniszterelnököt nevezett Roman Holovcsenka személyében, aki eddig az állami fegyveripari bizottságot vezette. A regnáló elnök próbál fellépni a legnépszerűbb jelöltekkel szemben is, az elmúlt hetekben gyakoriak voltak a letartóztatások és a házkutatások. A fejlemények újabb feszültségekhez vezethetnek az Európai Unióval is. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) önmérsékletre szólította fel a minszki hatóságokat, az Európai Parlament pedig szankciókkal fenyeget a letartóztatások miatt.

Minszkben tárgyal Orbán Viktor

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök meghívására Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatásra utazik Fehéroroszországba pénteken – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A két politikus megvitatja a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és a közös projektek megvalósításának a lehetőségeit. Tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is az EU keleti partnerségének keretében. A minszki megbeszéléseken szóba kerülnek a regionális és globális kihívások is – tette hozzá Havasi Bertalan.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.