A szélsőjobb ellen fogna össze Sebastian Kurz

Európai összefogást sürgetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen egy vasárnapi német lapinterjúban Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője.

Magyar Nemzet
2019. 10. 14. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Kurz (képünkön) a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban a napokban a németországi Halléban egy zsinagóga ellen történt – a hatóságok szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású – támadással kapcsolatban kiemelte, a szélsőjobboldali terror fenyegetése miatt meg kell erősíteni az együttműködést az európai ­uniós tagországok belügyminiszterei és a hírszerzési, nemzetbiztonsági szolgálatok között, írta az MTI.

Hozzátette: a politikának gondoskodnia kell arról is, hogy ne jelenhessenek meg szélsőjobboldali mozgalmak, hiszen „a szavakat és a gondolatokat tettek követik. Mint mondta, következetesen fel kell lépni a „neonácik” ellen, Ausztriában éppen ezért törekednek például az úgynevezett identitárius mozgalom betiltására. Ugyanakkor harcolni kell a „politikai iszlamizmus” ellen is, amely radikalizálódáshoz vezethet. Védekezni kell és fel kell ismerni a fiatalokat fenyegető veszélyeket, függetlenül attól, hogy „jobbról, balról vagy az iszlamizmus felől” érkeznek.

Fotó: Reuters

Hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy Európa sok helyütt nem biztonságos a zsidók számára. Közölte: az utóbbi években folytatott megbeszéléseken a zsidó szervezetek vezetői arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és „az iszlamisták importált antiszemitizmusa” ellen is harcolni kell – mondta az ÖVP vezetője.

Halléban egy 27 éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja – jom kippur – alkalmából tartott szertartás alatt.

Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit és elmenekült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.