A Trump–Orbán csúcstalálkozó a nyugati sajtóban

Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök hétfői washingtoni találkozója kapcsán a Tűzfalcsoport nemzetközi lapszemlét közölt.

Forrás: Tűzfalcsoport2019. 05. 17. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Il Giornale olasz konzervatív napilap részletesen foglalkozik Orbán Viktor miniszterelnök május 13-i washingtoni látogatásával. A cikk eleje kiemeli, hogy 2005 óta nem fogadtak magyar kormányfőt a Fehér Házban, és hogy Orbánt Barack Obama elnök nem kívánta vendégül látni. Másrészről viszont 1998-ban Bill Clinton elnök mint az Egyesült Államok haderejének főparancsnoka, fogadta Orbán Viktort, akit akkori fiatal centristaként jellemez a lap – olvasható a Tűzfalcsoport szemléjében.

A Giornale cikke megjegyzi, hogy az EU-val és nemzetközi intézményekkel barátságtalan viszonyban lévő magyar vezető nagy csodálója és támogatója Trumpnak, aki a 2016-os elnöki kampány jelszavát is adoptálta: „Nekünk Magyarország az első.”

Trump kemény és tisztelt politikusként jellemezte Orbánt, aki jól végezte munkáját a migrációval kapcsolatban. Orbán pedig kiemelte, hogy közösen küzdenek az illegális migráció és a terrorizmus ellen, valamint a keresztény közösségek védelmében. A lap szerint Washington ellensúlyozni kívánja a növekvő orosz és kínai befolyást, továbbá kereskedelmi, energetikai, kibervédelmi kérdésekről és a NATO-ról is tárgyaltak a Fehér Házban.

Fotó: Reuters

Az Il Post olasz online újság beszámolója szerint Orbán Viktor látogatása része egy szélesebb Trump-politikának, amely az úgynevezett visegrádi csoport országait – Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát – hozná közelebb az amerikai állásponthoz. A lap megjegyzi azt is, hogy a találkozón Trump dicsérte Orbánt különösen a bevándorláspolitikájáért, elismerve, hogy sokat tett az ország a keresztény közösségek biztonságáért.

A Washington Times amerikai konzervatív lap Trump elismerését fejezi ki Orbán Viktor miniszterelnöknek: „Ön biztonságban tartotta az országát” c. cikkében arról ír, hogy Donald Trump amerikai elnök dicsérte Magyarország vezetőjét, Orbán Viktort, az írásban megemlítve, hogy magyar kormányfőként 14 év után először tett látogatást a Fehér Házban.

Az amerikai elnök közös sajtótájékoztatójuk elején rögtön megjegyezte, hogy Orbán – valószínűleg, mint ő maga is – egy kissé ellentmondásos személyiség, de Trump szerint ez rendben van. „Ön jó munkát végzett, és biztonságban tartotta az országát” – tette hozzá az elnök, aki azt is mondta, hogy azoknak az európai országoknak, amelyek másképp tettek, mint Magyarország, most problémáik vannak a bevándorlással.

A Challenges című francia lap cikke szerint az ideológiai közelség lehetővé tette a kapcsolatok felmelegítését, hiszen míg Orbánt Viktor kormányfőt a Barack Obama vezette korábbi demokrata adminisztráció rendszeresen támadta, addig az Egyesült Államok mostani elnökét – különösen az ENSZ-közgyűlésen elmondott globalizációkritikus beszéde nyomán – a szuverenista mozgalom ikonjaként is tisztelik Magyarországon.

A lap ír arról, hogy az amerikai kormányzatot ösztönözte Magyarországnak mint NATO-tagországnak Oroszországhoz való közeledése is, ami részben Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti látogatását is motiválhatta. Ugyanakkor beszámol a cikk az Orbán Viktor washingtoni vizitjének elmaradását Trump elnöknél sürgető kongresszusi törvényvényhozók sikertelenségéről is.

A teljes cikk a ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.