A V4-nemzetek közös kulturális és eszmekörhöz tartoznak

Andrzej Duda szerint a térség országai kiállnak az egyenlő államok, szabad nemzetek Európája mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 09. 21:40
DUDA, Andrzej; ÁDER János; ZEMAN, Milos; CAPUTOVÁ, Zuzana
Jurata, 2021. február 9. Milos Zeman cseh (b), Áder János magyar (k), Zuzana Caputová szlovák (j2) és Andrzej Duda lengyel elnök (j) a visegrádi csoport (V4) megalakulásának 30. évfordulója alkalmából készült emléktábla ünnepélyes leleplezésén a V4 államfõinek kétnapos találkozóján a lengyelországi Juratában 2021. február 9-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a közép-európai együttműködés fontos mozgatórugója, mely az Európai Unión és a NATO-n belüli folyamatokat is jelentősen befolyásolja – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden, a V4-es országok elnökeinek lengyelországi találkozóján. Andrzej Duda a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyen, az ottani elnöki rezidencián zajló, kedden kezdődött kétnapos csúcstalálkozó első, a V4 megalapításának 30. évfordulójához kötődő panelbeszélgetésén szólalt fel.

Zuzana Čaputová szlovák, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Miloš Zeman cseh elnök a visegrádi csoport (V4) államfõinek kétnapos találkozóján készült családi fotón a lengyelországi Juratában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Véleménye szerint a kommunizmus bukása óta eltelt három évtizedet nemcsak nagy gazdasági-politikai siker, hanem ugrásszerű társadalmi-civilizációs fejlődés is jellemezte. Elmondta, hogy a V4-hez tartozó nemzetek közös kulturális és eszmekörhöz tartoznak, közös emlékezetük része egyebek között a 20. század drámai története és a két totalitárius rendszer gonoszsága. Az 1991-ben alapított visegrádi együttműködés fő célja a NATO- és az EU-csatlakozás volt, amit a tagországok elértek – állapította meg Duda.

Aláhúzta: a V4 támogatja az európai egység és szolidaritás eszméjét, és kiáll az egyenlő államok, szabad nemzetek Európája mellett. Az országcsoport vonzó példát jelenthet a Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országai számára – mondta. Kiemelte a V4 szerepét a szélesebb körű regionális együttműködésben, például a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek nevű formátumban, mely – mint mondta – választ jelent Oroszország „agresszív politikájára, amellyel szemben nem maradhatunk passzívak”.

Miloš Zeman cseh (b), Áder János magyar (k), Zuzana Čaputová szlovák (j2) és Andrzej Duda lengyel elnök (j) a visegrádi csoport (V4) megalakulásának 30. évfordulója alkalmából készült emléktábla ünnepélyes leleplezésén
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A lengyel elnök kitért a Három Tenger Kezdeményezés formátumában folytatott együttműködésre is, kiemelve ennek szerepét a regionális infrastrukturális összeköttetések fejlesztésében. Aláhúzta: a tizenkét tagállam közül kilenc már csatlakozott a kezdeményezés befektetési alapjához. Hangsúlyozta: a térségbeli államoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány után újjáépülő világ a szabad, független, egyenlő nemzetek együttműködésén alapuljon, és tartsa be a kiegyensúlyozott fejlődés elveit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.