Akár Európát is elérheti a véres szomáliai terror

Több tucat emberrel végzett egy terrortámadás Szomáliában, a nemzetközi haderők jelenléte ellenére a szélsőségeseket nem sikerül legyőzni. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő arra figyelmeztetett, hogy a terroristák Európát is elérhetik, és a menekültek számára is vonzó célpont lehetünk.

2019. 12. 30. 6:10
null
Biztonságiak egy kiégett roncsnál Mogadisuban. Nem helyi ügy, globális veszély Fotó: Szaid Juszuf Varszame Forrás: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton Szomália fővárosában, Mogadisuban az egyik egyetem közelében található biztonsági ellenőrző pontnál. A zsúfolt kereszteződésen végigsöprő detonáció a Reuters információ szerint legkevesebb 90 életet követelt, többségé­ben diákokét. Szomália történetének egyik legvéresebb támadásáért lapzártánkig senki nem vállalta a felelősséget, de a legvalószínűbb, hogy az al-Kaidához köthető terrorszervezet, az as-Sabáb állt az akció mögött.

– Valószínűleg a merénylők nem tudtak átjutni a biztonsági ponton. A biztonsági erők kiszúrhatták a bombát, a vezető pedig inkább robbantott, mint hogy a kezükre jusson. Ez magyarázná azt is, hogy az as-Sabáb még miért nem vállalta magára a támadást. A narratívájukban ők a külföldi „keresztes megszállók” ellen küzdenek, így nehezen indokolhatnák, miért végeztek nőkkel, gyerekekkel, diákokkal – magyarázta lapunknak a robbantás lehetséges indítékait Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

Szomáliában szinte nem telik el hét, hogy ne történjen hasonló tragédia. Nemrégiben egy fővárosi hotelt rohamoztak meg fegyveresek, de külföldi katonai bázisokat is rendre támadások érnek. A kelet-afrikai országban ott van az Afrikai Unió, az Egyesült Államok, sőt még az EU-országok egységei is, a szélsőségeseket mégsem sikerül megállítani. A szakértő szerint azonban a helyzet így is sokat javult. – Ezek a hihetetlenül pusztító terrortámadások valójában az as-Sabáb gyengülésére utalnak. Hiszen azt bizonyítják, hogy az a szervezet, amely korábban Dél-Szomália, valamint a főváros jelentős részét az ellenőrzése alatt tartotta, ma már jelentősen visszaszorult, és Mogadisuban is csak merényletekre futja tőlük” – világított rá az eredményekre Marsai Viktor.

Biztonságiak egy kiégett roncsnál Mogadisuban. Nem helyi ügy, globális veszély
Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame

Emlékeztetett, hogy a terület, ahol az as-Sabáb tevékenykedik, három magyarországnyi nagyságú. „Erre jut most az Afrikai Unió 21 ezer fős művelete és egy körülbelül 500 fős amerikai különleges erőkből álló kontingens. Az Európai Unió országai és Törökország csak kiképző feladatokat lát el. Közben a biztonság megteremtéséhez becslések szerint 200 ezer katonára lenne szükség” – magyarázta a problémát. Hozzátette, hogy az is gondot jelent, hogy miközben kívülről terrorszervezetként tekintünk az as-Sabábra, ők valójában rendkívül beépültek a szomáli társadalomba. – Ideológiájában a szervezet szorosan kapcsolódik az al-Kaidához és a globális dzsihadizmushoz. Az alapító tagok zöme Afganisztánt is megjárt szomáli, akik harcoltak a szovjetek, majd a koalíciós erők ellen. Mégis, az as-Sabáb elsősorban szomáliai jelenség. Külföldi harcosok ugyan hozzájuk is érkeznek, de a fő erejük a szomáli társadalom, esetleg a térség muszlim közösségei – válaszolta arra a kérdésre, kinőheti-e magát a milícia az Iszlám Államhoz és al-Kaidához hasonló nemzetközi terrorszervezetté.

Sebesültet visznek el a mentők a merénylet helyszínéről
Fotó: Reuters

A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatójaként is dolgozó Marsai Viktor úgy vélte, az as-Sabáb Kelet-Afrikán ugyan nem nagyon lát túl, de emlékeztetett, hogy voltak már arra példák, hogy a terrorszervezet volt tagjait tartóztatták le Európában. – Legutóbb Németországban azonosították az as-Sabáb egyik bérgyilkosát. Az tehát teljesen valós veszély, hogy Szomáliából dzsihadisták érkeznek Európába! – figyelmeztetett. Szomáliából máris rengetegen menekülnek, bár egyelőre többségében csak a környező országokig jutnak. – Szomália nagyjából 14 millió lakosú ország, így jobbára a környező államok felszívják az elvándorlókat. Azért rég elérték már Európát is, a 90-es évek eleje óta pár ezres nagyságrendben, de folyamatosan érkeznek szomálik.

Nagy-Britanniában vagy Svédországban már jelentősebb szomáli közösség él – húzta alá a migrációs veszélyt Marsai Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.