Alapjövedelmet vezet be Madrid a járvány miatt

A baloldali spanyol kormány idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után.

2020. 05. 31. 17:29
The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Madrid
People wearing protective face masks attend a protest against the Spanish government's handling of the coronavirus disease (COVID-19) crisis, outside the headquarters of the ruling Spanish Socialist Workers Party (PSOE) party, in Madrid, Spain, May 18, 2020. REUTERS/Sergio Perez - RC27RG9H3BZZ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapjövedelemben részesülhetnek a legszegényebbek Spanyolországban, illetve azok, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkájukat – az erről szóló döntését pénteken jelentette be a madridi kormány. A rendelkezést – amely már júniustól életbe lép – a kabinet a vészhelyzet miatti rendkívüli felhatalmazása révén tudja végrehajtani – írja a Financial Times napilap.

Áprilisban minden korábbinál többen, csaknem 5,2 millióan részesültek munkanélküli ellátásban a 47 millió lakosú országban. Ez a szám tartalmazza azokat a munkavállalókat is, akiknek munkaviszonyát a koronavírus-járvány miatt átmenetileg szüneteltetik a munkáltatók. A kormány idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után.

Fotó: Reuters

– Történelmi nap a mai demokráciánk számára, egy új szociális jog született – fogalmazott Pablo Iglesias, szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes. A most bejelentett intézkedés nem általános, minden lakosra kiterjedő alapjövedelem, mint amivel Finnország kísérletezett, hanem 2,3 millió embert érint, összesen mintegy 850 ezer háztartást.

Az AFP hírügynökség szerint havi 462 eurót (160 ezer forint) igényelhetnek az egyedül élők, a két- vagy többszemélyes háztartások pedig ezen felül 139 eurót (48 ezer forint) fejenként. Az állam viszont legfeljebb 1015 eurót (350 ezer forint) utalhat ki havonta. A továbbra is munkában állók, de alacsony jövedelműek bérét csupán annyival egészítik ki, amennyit az illető az alapjövedelemmel maximálisan megkaphatna. A jogszabály előírja azt is, hogy az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona – lakóingatlanát nem számolva – nem éri el a 16 614 eurót (5,7 millió forint).

A baloldali kormány célja elsősorban a mélyszegénységben élő mintegy 600 ezer háztartás megsegítése. A szegénységi küszöb alatt élő háztartások számát 3,8 millióra becsülik.

Finnországban 2017-2018-ban a munkanélküliek közül kétezer véletlenszerűen kiválasztott résztvevő részesült havonta 560 eurós (195 ezer forintos) jövedelemben az államtól. Az alapjövedelem akkor sem változott, ha valakinek sikerült munkát találnia közben. A finn Gazdasági Kutatóintézet által nemrég publikált kutatás szerint az alapjövedelem abban a tekintetben nem vált be, hogy a munkanélkülieket visszavezesse a munkaerőpiacra, a résztvevők viszont kedvezőbben ítélték meg élethelyzetüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.