Ausztriában, Svájcban és Horvátországban is megjelent a koronavírus

Forrás: MTI2020. 02. 25. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus, két ember fertőződött meg Tirolban – közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden. Két 24 éves fiatalról van szó, akik Tirol székhelyén, Innsbruckban élnek, és egyikük az olaszországi Lombardiából származik – mondta el Günther Platter tiroli kormányzó. Az innsbrucki klinikán kezelik őket elkülönítve, állapotuk nem életveszélyes. Egyelőre nem tudni, hol fertőződhettek meg. A hatóságok következő lépésként felveszik a kapcsolatot a betegek hozzátartozóival, és tájékoztatják őket a további teendőkről.

„Nincs ok a pánikra” – hangsúlyozta a tiroli vezető.

Platter közölte: az innsbrucki klinikán szakrendelőt állítanak fel a koronavírus-gyanús esetek számára. A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül 15 Felső-Ausztriában, 14 Alsó-Ausztriában, 8 Tirolban, 6 Salzburgban, 5-5 Karintiában és Vorarlbergben, 4 Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található. Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

Az új koronavírus több mint 2600 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma körülbelül 80 ezer. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a vírus gócpontjának számító kínai Hupej tartományban történt. A kórokozó eddig 29 országban jelent meg. Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet.

Svájcban is találtak fertőzöttet

A svájci egészségügyi hatóságok bejelentették kedden, hogy az országban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt.

Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.

A vírusos megbetegedés világszerte már több mint harminc országban jelent meg. Kínában, a gócpontban már 2600-an haltak bele. A megerősített betegek száma világszerte 80 ezer fölé emelkedett. Európában Olaszországot sújtja leginkább a kór, ott mintegy 280 fertőzést jelentettek be.

Egy horvát férfi is megfertőződött

Andrej Plenković horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek. – Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket – mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.