Az ellenzéki politikusok támogatottságát is erősítette a járványhelyzet Olaszországban

Hetven százalék fölé emelte a Giuseppe Conte vezette kormány támogatottsági mutatóit az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatti egészségügyi vészhelyzet, amely újrarajzolta az olaszországi belpolitika korábbi egyensúlyait a csütörtökön közölt felmérések szerint.

Forrás: MTI2020. 03. 19. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus „soha nem látott magasságba” mozdította a miniszterelnök és a kormány támogatottságát a La Repubblica című baloldali napilapban közölt adat szerint.

Giuseppe Conte népszerűsége a februárban mért 56 százalékról 71-re emelkedett. Az utóbbi tíz évben egyetlen olasz miniszterelnök sem élvezett ekkora támogatottságot.

A kormány második embere, Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője iránti elismerés 31-ről 42 százalékra nőtt, az egészségügyi miniszter Roberto Speranzáé, aki szintén M5S-politikus, 26-ról 40-re.

A tavaly szeptemberben megalakult M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya jelenleg 82 százalékos támogatottsággal bír. Egy hónappal ezelőtt a PD alig 22 százalékon állt, az M5S pedig 15 százalék körül teljesített.

A megkérdezettek 92 százaléka „nagyon pozitívnak” vagy „pozitívnak” tartja a kormány bevezette óvintézkedéseket az oktatási intézmények bezárásától a kereskedelmi tevékenység szüneteltetésén át a mozgáskorlátozásig. Az olaszok 46 százaléka úgy véli, Olaszország jobban jár el a többi európai országhoz képest. Az olasz egészségügyi rendszer támogatottsága jelenleg 94 százalékos, a polgári védelmi hatóságé 88.

A jobboldali ellenzék soraiban Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének támogatottsága a februári 46-ról 52 százalékra emelkedett, a Ligát vezető Matteo Salvinié 44-ről 46-ra. Az ellenzéki pártok együtt februárban megközelítették a 48 százalékot.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a parlament létszámcsökkentéséről március 29-ére kitűzött népszavazást, felfüggesztették a Matteo Salvinivel szemben indult ügyészi eljárást az NGO-hajókkal tavaly nyáron érkezett migránsok partraszállása megtiltása miatt, valamint a tervek szerint őszre teszik át a májusban esedékes helyhatósági választásokat is.

Kormány és ellenzék között a rendkívüli járványhelyzet ideiglenes tűzszünetet teremtett, de a Matteo Salvini vezette jobbközép már többször jelezte, hogy nem támogatja feltételek nélkül a kormány minden egészségügyi, nemzetbiztonsági és gazdasági intézkedését. Salvini minél előbbi parlamenti beszámolóra szólította fel Giuseppe Contét.

A Liga külön közösségi oldalt nyitott, ahol az olaszok jelezhetik, milyen intézkedéssel nem értenek egyet, vagy milyen más javaslatot szorgalmaznak. A fertőzéstől leginkább érintett Lombardia és Veneto tartomány elnöke is a Liga politikusa: ők a központi kormány intézkedéseinek gyakran ellentmondva, vagy ezeket megelőzve járnak el. Saját forrásból igyekeznek biztosítani a kórházi helyek növelését, a szájmaszkok és lélegeztetőberendezések beszerzését. Lombardia tartományi vezetői mindennap önálló sajtótájékoztatót tartanak a polgári védelem országos tájékoztatójával majdnem egy időben.

Sajtóértesülések szerint a római kormány további megszorító intézkedéseket készül bejelenteni a rendkívüli helyzet meghosszabbításával. A közúti és utcai ellenőrzést a fegyveres erők katonáira bíznák, akik közül jelenleg is hétezren teljesítenek ilyen szolgálatot.

Carlo Verdell, a La Repubblica igazgatója úgy vélte, a járvány „félelmetes” döntés elé állítja a demokratikus társadalmi berendezkedést, az egészség védelme és a személyi szabadság tiszteletben tartása közötti választásra kényszerítve. „A fertőzés megállítására elkerülhetetlen lesz az egészség választása” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.