Belarusz ellenszankciókkal válaszolt az EU-nak

Az Európai Unió magas rangú vezetői és tisztviselői ellen hozott ellenszankciókkal válaszolt Belarusz az uniós büntetőintézkedésekre.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 02. 18:49
null
Minszk, 2020. szeptember 23. Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök (k, hátul) leteszi hivatali esküjét az államfõi rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2020. szeptember 23-án. A BelTA fehérorosz hírügynökség tájékoztatása szerint a szertartást néhány száz ember jelenlétében rendezték meg. Az eskütételt nem jelentették be elõre, és nem közvetítették a televízióban. MTI/EPA/BelTA/Maxim Guchek Fotó: Maxim Guchek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió magas rangú vezetői és tisztviselői ellen hozott ellenszankciókkal válaszolt Belarusz az uniós lépésekre. Tegnap este az EU-csúcson több hetes huzavona után végül elfogadták az Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rendszere ellen irányuló intézkedéscsomagot. Ezzel negyven belarusz tisztviselő európai beutazását tiltották meg, valamint zárolták a bankszámláikat. A szankciók a mai naptól léptek érvénybe. Maga Lukasenka nem került fel a listára, hogy nyitva maradjon a közös párbeszéd lehetősége.

Aljakszander Lukasenka leteszi hivatali esküjét az államfői rezidencián szeptember 23-án. Fotó: MTI/EPA/BelTA/Maxim Guchek

Minszk válaszára nem kellett sokat várni: az ország külügyminisztériuma péntek reggeli közleményben reagált – ellenszankciókat vezetnek be. Az uniós tisztviselők kitiltása mellett Belarusz a közös projektekből való kilépéssel is megfenyegette a partnereit.

„Az EU szankciós politikájának a további felpörgetése még súlyosabb következményekkel járhat, például Belarusz kivonulásával a közös projektekből és programokból, a diplomáciai jelenlét szintjének és módjának felülvizsgálatával egészen a diplomáciai kapcsolatok fenntartásának a célszerűségéig” – figyelmeztetett közleményében a külügyminisztérium.

Az augusztus 9-i elnökválasztást követően kirobbant belpolitikai válság gyakorlatilag változatlan intenzitással, már közel két hónapja tart az országban. A demonstrálók fő követelése Lukasenka lemondása és új elnökválasztások kiírása. A Balti-államok augusztus végén elsőként fogadtak el szankciókat Lukasenka rendszerével szemben, a héten hasonló lépéseket tett Kanada és Nagy-Britannia. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az Egyesült Államok szankciós csomagja is elkészült közben, de előbb megvárták az európai intézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.