Bőrszínkvóta a londoni rendőrségen

A színes bőrűek aránya az angliai börtönökben jóval magasabb, mint a népességben.

Forrás: The Guardian, Huffpost2020. 11. 19. 6:05
null
A korlátozás a rendőrségi alkalmazottakat is érintené Fotó: Andy Rain Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia fővárosi rendőrségének, a Metropolitan Police-nak (Met) a belépő újoncok negyven százalékát ezentúl a nem fehérbőrű lakosságból kell kiválasztania. London polgármestere, a pakisztáni származású, muszlim Sadiq Khan és a rendőrség közös megállapodása egy nagyobb faji akcióterv részét képezi. Az akcióterv eredetileg úgy szólt, hogy a rendőrséghez újonnan felvettek tizenkilenc százaléka kerüljön ki etnikai kisebbségekből, ezt azonban negyven százalékra módosították, 2022-es határidővel.

– Úgy gondolom, hogy Londonnak és a londoniaknak az a jó, ha a rendőri szolgálatuk őket tükrözi

– üdvözölte a hírt Cressida Dick, a fővárosi rendőrkapitányság első női biztosa is.

A polgármester új kezdeményezésével szeretné eloszlatni az aggályokat a rendőri hatalommal való visszaélésekről, beleértve az átkutatásokat, amelyekkel a rendőrség, az akciótervhez elvégzett kutatások szerint, hátrányosan megkülönbözteti az fekete bőrűeket.

– Azt szeretném, hogy a fekete bőrű lakosság megbízzon a fővárosi rendőrségben

– magyarázkodott Khan a Huffington Postnak.

A Sadiq Khan akciótervének kidolgozásához végzett kutatásból kiderül: a fekete bőrűeket vezetés közben hatszor nagyobb valószínűséggel állítják meg, mint a fehér bőrűeket. Ezt a Met azzal magyarázza, hogy az erőszakos bűncselekmények, különösen a késes támadások megakadályozása a céljuk. 2008 és 2018 között ugyanis ötször nagyobb valószínűséggel emeltek vádat a fekete bőrűek ellen késes támadások miatt, és szintén ez az etnikai kisebbség került ki gyakrabban az ilyen jellegű támadások áldozataként. A 2020-as angliai adatok szerint a börtönpopuláció 27 százalékát, vagyis több mint negyedét az etnikai kisebbségek teszik ki, így a lakosság ezen része túlreprezentált a börtönökben, hiszen az ország népességének összesen 13 százaléka tartozik valamelyik etnikumhoz.

A Met-et az utóbbi időben számos vád érte. A brit fővárosban is tömegesen tüntettek a rasszizmus és a rendőrségi brutalitás ellen az Egyesült Államokból átgyűrűzött Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom nyomdokain. Nyáron ezrek tüntettek London utcáin, hogy az amerikaiak sérelmeit visszhangozzák, és egyben rámutassanak az Egyesült Királyságban is zajló faji megkülönböztetésre.

BLM egy londoni buszmegállóban. Átterjedt a tengerentúlról
Fotó: Dylan Martinez/REUTERS

A 2011-es népszámlálás rámutatott arra, hogy a brit főváros már így is Anglia legsokszínűbb területe. A cenzus szerint a lakosok mindössze hatvan százaléka fehér, és ennek is csupán 44 százaléka brit. A lakosság negyven százaléka tehát valamelyik etnikai kisebbséghez tartozik. A népszámlálás évében a londoni lakosság 18,5 százalékát az ázsiaiak, míg 13,3 százalékát a fekete bőrűek tették ki, a vegyes etnikumú lakosság pedig a londoniak öt százalékát képezte.

Az Anglia és Wales területein élő etnikumok aránya a 2011-es népszámlálás alapján
Fotó: Gov.uk

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.