Csehország nem hajlandó megvitatni a migránsok automatikus elosztásának kérdését

A cseh kormány nem hajlandó megvitatni a migránsok automatikus elosztásának kérdését, amelyet a német kormány vetett fel újra uniós partnereinek küldött „nem hivatalos” dokumentumban – jelentette szerdán este a cseh közszolgálati rádió Jan Hamácek belügyminiszter nyilatkozatát idézve.

Forrás: MTI2019. 11. 27. 23:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország számára „bármiféle vita a kvótákról elfogadhatatlan” – reagált a cseh belügyminiszter a rádióban Németország igyekezetére: elfogadtatni egy új rendszert az EU-ba érkező menedékkérők elosztására.

A rádió szerint az uniós belügyminiszterek jövő héten hétfőn és kedden találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák a témát. Horst Seehofer német belügyminiszter a brüsszeli találkozón szeretné „felújítani az uniós befogadási rendszer lefagyott reformját, amely néhány tagállamnak valószínűleg nem fog tetszeni” – idézte a prágai rádió a német tárcavezető szavait.

A rádió úgy tudja: a német kormány által az uniós partnereknek a közelmúltban megküldött négyoldalas levelet Berlin egyfajta „gondolatébresztőnek” szánta a jövő heti találkozó előtt.

„A dokumentumot a németektől úgynevezett nonpaper formában kaptuk meg. Ez azt jelenti, hogy nem hivatalos dokumentumról van szó. Inkább annak összefoglalója, amit a migrációs politikáról folyó vitában Horst Seehofer miniszter akar mondani” – jelentette ki Hamácek a rádióban.

„A szövegben nincs nyíltan szó a kvótákról, de jelezve van ez a rendszer. Csehország számára bármiféle vita a kvótákról elfogadhatatlan. Pozíciónkat természetesen egyeztetni fogjuk legalábbis a visegrádi négyek keretében, de másokkal is, akik osztják nézeteinket” – szögezte le a cseh belügyminiszter.

A cseh közszolgálati rádió megjegyezte: a menekültkvóták újjáélesztése azt jelzi, hogy „a migráció továbbra is az európai politika aknamezeje”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.