Csökken a bizalom a kijevi vezetés iránt

Fél év alatt háromszorosára nőtt azoknak a száma Ukrajnában, akik úgy gondolják, hogy rossz irányba fejlődnek a dolgok az országban.

Magyar Nemzet
2020. 02. 22. 13:16
null
Kijev, 2019. április 25. Ukrán képviselõk éneklik a himnuszt, miután elfogadták a nyelvtörvényt a kijevi parlamentben 2019. április 25-én. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezõvé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelõsségre vonást is kilátásba helyez. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél év alatt háromszorosára nőtt azoknak a száma Ukrajnában, akik úgy gondolják, hogy rossz irányba fejlődnek a dolgok az országban – derült ki a Razumkov Központ ukrán kutatóintézet tegnap közzétett felméréséből, amelyet a távirati iroda ismertetett.

Eszerint most a megkérdezettek 53 százaléka helyezkedett erre az álláspontra, míg tavaly szeptemberben csupán 17 százalékuk vélekedett így. A kutatásba bevontaknak most csak 25 százaléka válaszolta, hogy az ország jó irányba halad, míg szeptemberben még 57 százalék. Úgyszintén jelentősen visszaesett – 41-ről 21 százalékra – azok aránya, akik bíznak abban, hogy Ukrajna képes lesz leküzdeni problé­máit és nehézségeit az elkövetkező években. Jelentősen visszaesett a miniszterelnök és a kormány iránti bizalom is. A kormányban a februári felmérés eredménye szerint az ukránok 28 százaléka bízik, teljes mértékben pedig mind­össze 6 százalékuk.

A miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk iránti bizalom is csupán 25 százalékos, míg 63 százalék nem bízik a kormányfőben. Ezzel szemben tavaly szeptemberben a kormány iránt még 57 százalék táplált bizalmat, és csak 22 százalék volt ezzel ellentétes véleményen.

Az orosz elnök eközben egy tegnap közölt nyilatkozata szerint reményét fejezte ki, hogy meg tud állapodni ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel Moszkva és Kijev viszonyának javításáról. Vlagyimir Putyin a TASZSZ hírügynökségnek a kormányzása huszadik évfordulója alkalmából készített interjúsorozata tegnap kiadott részé­ben abban látta az ukrajnai problémák gyökerét, hogy sokaknak nem érdeke Oroszország és Ukrajna együttműködése.

– Oroszország és Ukrajna lehetőségeinek és versenyelőnyeinek bármilyen egyesítése egy globális versenytárs létrehozását jelenti Európában és a világon egyaránt. Ezt senki sem akarja, ezért mindent el fognak követni, hogy széthúzzanak bennünket egymástól – fogalmazott az orosz vezető. Konkrét nevek említése nélkül Putyin azt mondta, az Ukrajnában hatalomra jutott személyek saját érdekeik, az ukrán néptől „összerabolt” és külföldi számlákon őrzött vagyonuk védelmében cselekedtek, megmutatva, „azokat szolgálják, akiknél ez a pénz fekszik” – írta az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.