Csökkent májusban a forgalomba helyezett autók száma Ausztriában

Májusban csökkent a forgalomba helyezett személygépkocsik és gépjárművek száma Ausztriában az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria honapján kedden publikált jelentés szerint.

Forrás: MTI2019. 06. 12. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai hivatal kimutatása alapján az idén májusban 30,5 ezer személygépkocsit helyeztek forgalomba Ausztriában, 6,1 százalékkal kevesebbet, mint 2018 májusában.

A forgalomba helyezett benzin üzemű gépkocsik száma 6,6 százalékkal, a dízel üzemű gépkocsiké 11,6 százalékkal csökkent, az elektromos hajtású gépkocsiké pedig 64,5 százalékkal nőtt.

A benzines autók részaránya 54,0 százalék, a dízeleké 39,0 százalék, az elektromos autóké 2,3 százalék volt májusban. Tavaly májusban a benzines részarány 54,4 százalék, a dízeleké 41,4 százalék, az elektromos autóké 1,3 százalék volt.

Az összes forgalomba helyezett gépkocsinak 14,7 százaléka volt VW márka, 9,8 százaléka Skoda és 6,9 százaléka Seat.

A legnagyobb növekedést a Skoda érte el az egy évvel korábbihoz képest, 28,8 százalékosat. A Seat 14,9 százalékkal, az Opel pedig 3,5 százalékkal nőtt a forgalomba helyezésekben.

A legnagyobb csökkenést a Hyundai szenvedte el, 24,9 százalékosat. A VW márka forgalomba helyezései 24 százalékkal csökkentek az idén májusban a tavaly májusihoz képest, az Audinál pedig 17,6 százalék volt a csökkenés.

A gépjárművek forgalomba helyezése 4,2 százalékkal csökkent az idén májusban az egy évvel korábbihoz és 8,4 százalékkal az előző havihoz képest. A májusban forgalomba helyezett 42,1 ezer gépjárműnek 72,6 százaléka volt személygépkocsi.

Januártól májusig 192,9 ezer gépjárművet helyeztek forgalomba Ausztriában, 4,4 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Ezen belül 143,4 ezer volt a forgalomba helyezett személygépkocsik száma, 7,4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Januártól májusig 77,9 ezer benzin üzemű személygépkocsit, 55,7 ezer dízel autót és 3,9 ezer elektromos autót helyeztek forgalomba. A benzinesek száma 7 százalékkal, a dízeleké 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az elektromos autóké 54 százalékkal nőtt.

A január-májusi periódusban 54,3 százalék volt a forgalomba helyezett benzines autók részaránya, magasabb az egy évvel korábbi 54,1 százaléknál. A dízelek részaránya 38,9 százalékra csökkent 41,4 százalékról, az elektromos autóké pedig 2,8 százalékra emelkedett 1,7 százalékról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.