Donald Trump a győzelem kapujában áll

Janez Janša szlovén miniszterelnök már gratulált is a hivatalban lévő elnöknek, hivatalos eredmény azonban egyelőre nincs.

2020. 11. 04. 14:03
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Miami, 2020. november 4. Az újraválasztásáért induló Donald Trump elnököt éltetik támogatói a Florida állambeli Miamiban 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások estéjén. A kulcsfontosságú ingaállamnak számító Floridában a legfrissebb eredmények szerint Trump áll nyerésre. A voksoláson a hivatalban lévõ republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. MTI/EPA Fotó: Cristobal Herrera-Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy ébredtek fel az elnökválasztás másnapján az amerikaiak, hogy hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, vajon a következő négy évben is a hivatalban lévő Donald Trump marad a Fehér Ház ura, vagy pedig a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Az bizonyos, hogy a koronavírus-járvány okozta káosz, illetve a minden korábbinál több levélszavazás eredményeként még órákat, de akár napokat is várni kell a szavazatok végleges összeszámlálásáig. A mérkőzés tehát még nem ért véget:

ugyan Donald Trump már bejelentette győzelmét, ezt rendkívül rossz néven vették a demokraták, akik a levélszavazatokban bíznak.

Volt már ilyen. A mostani bizonytalanság és káosz egyébként nem egyedülálló az amerikai történelemben, 2000. november 7-én ugyanis hasonlóan szoros volt a küzdelem George W. Bush akkori republikánus elnökjelölt és demokrata riválisa, Al Gore között. Aznap éjjel a most Trump által bezsebelt Floridában mindössze 1738 szavazat különbség volt a két jelölt között Bush javára, a 29 elektori szavazattal bíró délkeleti állam pedig alapjaiban átszabta volna a választási eredményt. Végül Al Gore a szavazatok újraszámlálását követelte, a jogi csatározásnak pedig csak egy hónappal később lett vége a Legfelsőbb Bíróságon – Gore csak december közepén ismerte el a vereségét.

Biden még reménykedik

Joe Biden kampánystábja deklaráltan abban bízik, hogy azokban a csatatérállamokban, ahol egyelőre még tart a szavazatok összesítése – Pennsylvania, Michigan, Wisconsin – a hivatalban lévő elnök jelenleg mért egyértelmű előnye ellenére mégiscsak a demokrata elnökjelölt kerekedik felül. Elemzők szerint ugyanakkor

ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a még meg nem számolt szavazatok jelentős többségét Bidennek kellene begyűjtenie – amire kevés esély van.

A levélszavazatok körül ugyanakkor már régóta folyik a politikai vita, nem véletlen, hogy az elmúlt 24 órában Trump többször is utalt rá: a választás napjának van egy pontos dátuma, ezért legalábbis megkérdőjelezhető a Legfelsőbb Bíróság közelmúltban hozott döntése, miszerint a testület lehetővé tette, hogy Pennsylvaniában a választást követő három napban, levélben beérkező szavazatokat is érvényesként fogadják el. Ez alapvetően azt jelentené, hogy még napokba telik a végső győztes kihirdetése.

Három államban dől el az elnökválasztás

Mostanra tehát úgy tűnik, 2016-hoz hasonlóan Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban dőlhet el az amerikai elnökválasztás. A három állam összesen 46 elektori szavazatot ad az 538-ból, a küzdelem pedig mindegyikben rendkívül szoros. Michiganban kilencven százalékos feldolgozottságnál 49,4-49,1 arányban vezet Trump, a tíz elektori szavazattal bíró Wisconsinban pedig mindössze néhány ezer szavazat lehet a különbség, de úgy tűnik, kevesebb mint egy százalékkal végül Biden kerekedhet felül. A fő kérdés tehát Pennsylvania marad: itt jelenleg 55,7 százalékot mérnek Trumpnak és 43,1-et Bidennek.

A jelentős különbség túlmutat a hibahatáron, a húsz elektori szavazatot adó államban tehát Bidennek óriásit kellene fordítania a levélszavazatokkal a győzelemhez.

A billegő államokban egyébként rendkívül jól teljesített a hivatalban lévő elnök, bár az egyik kulcsfontosságú csatatérállamnak számító Floridában szorosan alakult a végeredmény: Trumpnak 51,3 százalékkal sikerült nyernie. Ha a délkeleti államot nem sikerült volna megszereznie, gyakorlatilag csak az összes többi csatatérállam megnyerésével lett volna minimális esélye. Trump megszerezte Iowát, Texast és Ohiót is, ahol a közvélemény-kutatók csak nagyon kis előnyt prognosztizáltak neki, valamint a felmérésekre rácáfolva Georgiában is győzni tudott.

Vannak, akik máris gratuláltak Trumpnak

Akadnak olyanok is, akik szerint már most elég egyértelmű az amerikai választópolgárok döntése. A konzervatív Janez Janša szlovén miniszterelnök például az elsők között ragadta meg az alkalmat, hogy gratuláljon Trumpnak. A Twitter-mikroblogon azt írta:

„Minél nagyobb a késleltetés és ténytagadás a mainstream média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala.”

Utcára vonultak a BLM-aktivisták

Donald Trump várható győzelmének hírére a radikális baloldal utcára vonult Washingtonban Trump-ellenes jelszavakat skandálva. Washingtonban kisebb fajta tömegverekedés alakult ki néhány szélsőséges között, az egyik például egy vasrúddal ütlegelte a másikat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.