Életbe léptek a szigorítások Belgiumban

Az ügyvivő belga kormány napokig kivárt a járványügyi szigorításokkal, ám végül a több száz fertőzött miatt lépnie kellett. Ennek eredményeként péntek éjféltől bezártak az éttermek, bárok, mozik és konditermek Belgiumban, a legtöbb cég pedig távmunkára kötelezte az alkalmazottakat. A mindig nyüzsgő és turistákkal teli Brüsszel már szombat délelőttre kiürült. Az emberek a parkokban és a kültéri piacokon töltik az időt, de a szupermarketekben is folyamatos a felvásárlás.

2020. 03. 14. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontban péntek éjfélkor rendkívül szigorú intézkedések léptek életbe Belgiumban a koronavírus gyors terjedése nyomán. Legalább a hónap végéig bezártak a nagy kulturális intézmények, köztük a neves múzeumok, de átmenetileg a mozik, konditermek és könyvtárak sem látogathatók. Az éttermek és bárok sem tarthatnak nyitva – kizárólag elviteles üzemmódban működhetnek.

Ezentúl hétvégente pedig csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok állnak rendelkezésre. Akárcsak Európa többi részén, Belgiumban is jellemző, hogy a szigorító intézkedések és az elrettentő olaszországi helyzet felvásárlásra ösztönzi a helyieket. Péntek reggel Brüsszelben már akadtak olyan boltok, ahol nyitás előtt sorban kellett állni a bejáratnál, ám általánosságban is igaz, hogy a tésztafélék, rizs, pékáruk és higiéniás szerek polcai szinte üresek.

Az UNESCO világörökségének része a brüsszeli főtér, a híres Grand Place, amely szombat reggeli ugyancsak kongott az ürességtől. Általában már ekkor turisták tömegei lepik el Brüsszel egyik legfontosabb turisztikai látványosságát, ám most alig egy tucat kiránduló tartózkodott a téren. A környező bárok és kávéházak is zárva voltak, így az emberek egy része az üres teraszokról élvezte a napsütést.

A városközpont kis utcái – például a híres Delirium sörház vagy a Manneken Pis környéke – szintén elnéptelenedtek. A sültkrumpli és gofri árusok elvitelre adhatnak ételt és italt, így néhányuk végül kinyitott. A belvárosban akadt olyan kávézó is, ahol volt kiszolgálás, ám az alkalmazottak már belépéskor figyelmeztettek bennünket: leülni nem szabad, a benti fogyasztás ugyanis a friss kormányrendeletbe ütközik.

– Nem, elnézést, de most nem – ezt már egy közeli kiránduló mondta nehézkes angollal egy párnak, akik arra szerették volna kérni a férfit, hogy készítsen egy fotót róluk. A hátizsákos férfi – feltehetőleg szintén turista – biztosan nem rossz szándékból nem készített fotót: tudja, hogy a kiélezett járványhelyzetben nem épp ésszerű mások telefonját fogdosni. A tömegközlekedést is csak elvétve vették igénybe szombat délelőtt: az üzemeltető már előző nap bejelentette, hogy megszűnik a személyes jegyvizsgálat, illetve ezentúl kizárólag elektronikusan lehet jegyet és bérletet váltani. Míg a városközpont a megszokottnál sokkal csendesebb, a brüsszeli parkokban látványosan sok volt a babakocsis vagy kutyát sétáltató ember.

Egy másik módja a kültéri kikapcsolódásnak, hogy a helyiek inkább piacokra járnak – ezek egyelőre nem zárták be, de az árusok egytől egyig maszkot viselnek. Ugyanez a helyzet a szupermarketekben is: nem csak a pénztárosok, hanem az összes alkalmazott műanyagkesztyűben és maszkban végzi a feladatát.

A drasztikus intézkedésekre amiatt volt szükség, hogy Belgiumban egyre csak nő a koronavírusos megbetegedések száma. A kór február elején ütötte fel a fejét az országban, március másodikán még csak nyolc betegről volt tudomás, ám péntekre már 559 esetről tájékoztatott a kormány. E sorok írásakor a 689-es számon állt a hivatalos „koronavírus-mutató”.

A betegek közül 97-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük két tucat embernek súlyos az állapota. Belgiumban a vírus eddig négy emberéletet követelt. Mivel a tavaly májusi választások óta csak ügyvivő kormánya van az országnak, a járványhelyzet kivételesen nagy politikai visszhanggal jár. A régiókra és közösségekre szabdalt államban összesen kilenc miniszter vezeti az egészségügyet és – akárcsak az élet megannyi területén – ezúttal is sok kritika érte a kormányzati reakcióidőt.

Sophie Wilmés liberális belga miniszterelnök kedden még „nem kötelező erejű társadalmi távolságtartásra” kérte az ország lakosait, mire a Twitteren elszabadult a StayHomeBelgium ( azaz Maradj otthon Belgium) trend, jelezve: a belgák egy része következetesebb kormányzati álláspontot szeretne. – Egyszerű és világos az üzenetünk. Az emberek tudják, mit kell tenni a járvány megfékezése érdekében, de valakinek erre rá is kell bólintania. Teljesen rendben van, ha ebben a helyzetben otthon akarunk maradni – kommentálta a kezdeményezést annak elindítója egy brüsszeli portálon.

A Magyar Nemzet kérésére egy neve elhallgatását kérő, egy brüsszeli információs technológiai cég magyar alkalmazottja pedig azt mondta: a szigorítások bevezetéséig nem tudták, hogy a szövetségi kormány mire is vár. – Már a hét elején is szívesebben maradtunk volna otthon, de erre nem kaptunk egyértelmű utasítást. Az EU intézmények korábban bevezették az otthoni munkavégzést, ami nálunk is működőképes, de senki nem mert elsőnek felállni, mondván: én bizony felsőbb utasítás híján is otthon maradok – fogalmazott a harminc éves férfi.

Azóta – főként a pénteken életbe lépett részleges vesztegzár fényében – a legtöbb brüsszeli cég gondoskodott a „home office” bevezetéséről. A munkarend az uniós intézményekben is változik: az uniós parlament szünetel jövő héten, míg az Európai Bizottság csak a kulcsfontosságú munkatársak személyes jelenlétére tart igényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.