Erőt demonstrálnak az Egyesült Államok és szövetségesei

Haditengerészeti gyakorlatot tart hétfőtől az Egyesült Államok és 10 délkelet-ázsiai ország a Thaiföldi-öbölben és a Dél-kínai-tengeren. Először rendeznek ilyen körben hadgyakorlatot, aminek a hátterében az áll, hogy a térségben egyre nagyobb a befolyásért folyó küzdelem az Egyesült Államok és Kína között – jelentette az AFP hírügynökség a bangkoki amerikai nagykövetség közleménye alapján.

Forrás: MTI2019. 09. 02. 11:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötnapos gyakorlaton nyolc hadihajó, négy harci repülő és több mint ezer katona vesz részt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztusban részt vett a tíz tagországból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, hogy előmozdítsa Donald Trump amerikai elnök stratégiáját az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozóan. Ez a stratégia részben kifejezetten Kína ellen irányul – jegyezte meg az AFP.

A gyakorlat helyszíne valószínűleg nem véletlenül a nyersanyagokban gazdag és a világkereskedelem szempontjából fontos Dél-kínai-tenger, amelyet Kína szinte teljesen magának követel, de követeli magának több ország is, amely határos a tengerrel: Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei, amelyek valamennyien az ASEAN tagjai.

Kína úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy mesterséges szigeteket hoz létre rajta, azokon pedig katonai támaszpontokat. Washington szerint azonban ez fenyegeti a térség biztonságát. Emiatt az amerikai haditengerészet gyakran tart demonstratív műveleteket a tengeren, érvényt akar szerezni annak az elvnek, hogy a tenger szabadon hajózható.

A mostani gyakorlaton Mianmar is részt vesz, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott több mianmari tisztségviselőt amiatt, hogy az ország hadserege „etnikai tisztogatást” folytatott a muzulmán rohingja lakosok ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.