Észak-Koreának már lehetnek nukleáris robbanófejei

Kísérleti robbantásokat már többször végzett az ország, de vajon képesek célba juttatni egy atomtöltetet?

2020. 08. 04. 14:32
North Korea's leader Kim Jong Un is seen as the newly developed intercontinental ballistic rocket Hwasong-15's test was successfully launche
A ballisztikus rakéták már amerikai bázisokat fenyegetnek Fotó: KCNA KCNA Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea nagy valószínűséggel már sikerrel fejlesztett ki olyan nukleáris eszközöket, melyek elhelyezhetők egy ballisztikus rakéta robbanófejében – ez áll abban a Reuters birtokába került bizalmas jelentésben, melyet az ország elleni szankciókért felelős ENSZ-bizottság asztalára tettek le. A nemzetközi hírügynökség információi szerint több meg nem nevezett ország is arra a következtetésre jutott, hogy a legutóbbi hat kísérleti robbantás nagyban segíthetett mérnökeiknek a nukleáris eszközök lekicsinyítésében. Megállapították továbbá, hogy a büntetőintézkedések ellenére Phenjan rendületlenül folytatja atomprogramját.

Hogy Észak-Korea képes nukleáris robbantásra, azt már többször bizonyította. Legutóbb 2017 szeptemberében hajtott végre tesztet, akkor úgy becsülték, hogy egy 70 és egy 280 kilotonna erejű bomba rengette meg a félszigetet. Összehasonlításképpen, a Hirosimára ledobott Little Boy (kisfiú) – ennek holnap lesz 75 éve – mindössze 15 kilotonnás volt. Egy dolog azonban a detonáció, és egy másik, hogy a szerkezetet egy robbanófejbe is be tudják-e építeni, valamint a bombát célba tudják-e juttatni. Az amerikai hírszerzés már évek óta valószínűsíti, hogy Észak-Koreában képesek erre. Az elmúlt évek nagy vihart kavaró ballisztikusrakéta-tesztjei pedig annak a határát feszegették, hogy milyen távolságba tudnak ellőni. A közeli célpontok, mint amilyen Dél-Korea vagy Japán, kétségtelenül hatósugáron belül vannak. Úgy tűnik, hogy már az olyan közelebb fekvő amerikai bázisokat is elérhetik, mint a csendes-óceáni Guam, sőt akár az Egyesült Államok szárazföldi területei is veszélyben lehetnek – különösen ha sikerrel járnak a tengeralattjáróról való indítást célzó próbálkozások. A kicsinyítésben a fejlesztések következő lépése pedig az lehet, ha már egy rakéta több robbanófejet is képes hordozni, melyek akár külön-külön irányíthatók, több célpontra.

A ballisztikus rakéták már amerikai bázisokat fenyegetnek
Fotó: Reuters

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető éppen múlt héten beszélt arról, hogy a nukleáris fegyverek a béke zálogát jelentik, szavatolják, hogy az országot soha többé ne sújtsa háború. Ennek fényében nem valószínű, hogy a jövőben reális esély lenne arra, hogy Phenjan feladja atomprogramját. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un tavaly végül kudarcba fulladó találkozója óta az ígéretesnek tűnő tárgyalások befagytak, sőt a viszony újra elmérgesedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.