Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 21., hétfő, Máté, Mirella napja
HÍR TV – Bayer-Show:Ha van kalap, az a baj, ha nincs kalap, az a baj
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/ezt-varjak-a-magyar-ep-kepviselok-ursula-von-der-leyen-evertekelojetol-video-8668296/

Ezt várják a magyar EP-képviselők Ursula von der Leyen évértékelőjétől + videó

Magyar felszólalók is lesznek Ursula von der Leyen évértékelő beszédén, amelyet a bizottsági elnök az Európai Parlament brüsszeli épületében tart szerda reggel. Az éves beszéd a bizottság munkaprogramját hivatott felvezetni, így uniós berkekben kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. Hazai EP-képviselők egy keddi online beszélgetésen összegezték a német elnöknő vezette, új bizottsággal szembeni várakozásaikat. Deutsch Tamás lendületes beszédre, az azt követő EP-vitában pedig ellenzéki vádakra számít.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökeként szerda reggel tartja első alkalommal az Európai Unió helyzetéről szóló értékelő beszédét az uniós parlamentben (EP), ahol számba veszi az elmúlt év eseményeit, kijelöli a következő időszak brüsszeli prioritásait, majd azokról „vitázik” is a képviselőkkel. Ezúttal nemcsak a helyszín különleges (az EP a vírus miatt Strasbourg helyett a brüsszeli épületben ülésezik), hanem a minden év szeptemberében esedékes beszéd politikai-gazdasági kontextusa is, hiszen

a járványhelyzet ténylegesen történelmi kihívás elé állította az integrációt.

Az elmúlt napokban a bizottság felett demokratikus kontrollal bíró Európai Parlament több képviselője is megosztotta a várakozásait Von der Leyen első évértékelőjével kapcsolatosan. Kedden egy online beszélgetésen az EP hazai delegációinak vezető politikusai – Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának vezetője, a Momentum színeiben Cseh Katalin, illetve a szocialista Ujhelyi István – is így tettek. Deutsch Tamás 2009 óta európai parlamenti képviselő, így elmondása szerint gyakorlatilag már valamennyi elnöki évértékelőt személyesen is hallotta. Az Ursula von der Leyennel szembeni elvárásokról szólva a Fidesz-alapító elmondta: mivel hosszú felszólalásról van szó, nem lényegtelen a szónoklat módja és az, hogy az elnök a mondanivalóját miképp tudja minél több emberhez eljuttatni.

„Juncker úr közel sem volt akkora szónok” – fogalmazott, hozzátéve: Von der Leyen asszonytól mindenképp lendületesebb beszédet vár, annak megfelelően, hogy eddig az új Európai Bizottság is az elődjénél jóval lendületesebb munkát folytat.

Deutsch Tamás szerint most egy klasszikusabb szerepben lévő biztosi testületet láthatunk, amely elsősorban gyakorlati tevékenységet végez, és valóban a szerződések őreként működik. A bizottsági programmal kapcsolatosan a delegációvezető kifejtette: maga is felszólal a vitán, a mondandójának pedig része lesz a Magyarország elleni hamis vádakkal szembeni védelem. – Hárompontos javaslatcsomagot fogok megfogalmazni – szögezte le Deutsch Tamás, aki szerint az egyik ilyen elvárás, hogy az EU-nak a fölösleges és káros vitákon bizony túl kell lépnie. A delegációvezető egyébként egy Facebook-posztban is ismertette a várakozásait:

Az Európai Parlament holnap délelőtti plenáris vitáján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke értékeli az…

Közzétette: Fidesz EU – 2020. szeptember 15., kedd

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője elsősorban ambíciókat vár Ursula von der Leyen beszédétől. – Végre ne magyarázkodásról legyen szó, ne csak nagy szavak hangozzanak el – mondta a liberális Renew Europe parlamenti frakció egyik alelnöke. Cseh szerint a világjárvány nem áll meg a határokon, emiatt sokkal erősebb egészségügyi fellépésre lesz szükség az EU részéről. A Momentum politikusa a jogállamisági szigort is az elvárásai között említette. Mint mondta, a liberális frakció nagyon erős antikorrupciós és jogállamisági garanciákért dolgozik a többéves költségvetés tekintetében.

A szocialista Ujhelyi István is utóbbi kérdésben vár sokat a bizottságtól: szerinte politikai csoportja nem fogja megszavazni a költségvetést és a helyreállítási alapot, amennyiben az nem tartalmaz jogállamisági feltételeket. Ujhelyi elmondta, a szociáldemokraták körülbelül tizennyolc-tizenkilenc elemből álló elvárási listát küldtek Ursula von der Leyennek. „Nyilvánvalóan nem a beszédében kell, hogy ezeket boncolgassa” – mondta a politikus, az évértékelővel kapcsolatosan arra is figyelmeztetve: az EU nem a szerdai napon váltja majd meg a világot, de az azt követő időszak valóban kulcsfontosságú lesz.

Az EB magyarázza a bizonyítványát

A tavaly decemberben hivatalba lépett Európai Bizottság egyébként nem bízza a véletlenre az első munkahónapjainak megítélését, és nemrég közzétett egy közel harmincoldalas dokumentumot az általa eddig elvégzett feladatokról. Ebben érthető módon vaskos fejezet jut a járványnak, a brüsszeli testület pedig számszerűsítette is a hatékonyságát: mint írják,

csak idén március óta 828 intézkedésről döntöttek az egészségügyi válsághelyzet orvoslása érdekében.

 

Juncker leköszönése óta az első évértékelő. Az Európai Unió helyzetéről szóló beszédre első alkalommal 2010-ben került sor, mégpedig a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően. Ez hagyományosan a bizottság munkaprogramjának előkészítését célozza, egyúttal az erről szóló párbeszéd megkezdése az uniós tanáccsal és az Európai Parlamenttel. Legutóbb Jean-Claude Juncker volt az, aki 2018 szeptemberében ilyen beszédet tartott Strasbourgban: a közel egyórás európai parlamenti felszólalás egyúttal a leköszönő bizottsági elnök utolsó évértékelője is volt. Az Ursula von der Leyen vezette biztosi testület tavaly decemberben, kis csúszással lépett hivatalba, az elnöknő a bizottság első száz munkanapját követően, idén márciusban tartott rövid munkaértékelő beszédet.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Jelen és jövő

Együtt újra sikerülni fog
A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.

Megyeri Dávid vezércikke

Járvány más utakon
A kormánypártok a vírus ellen viselnek háborút, a baloldal meg a kormány ellen.

Kiemelt

A rendőrattak alatt Gyurcsánynak nem volt problémája a jogállamisággal
Kocsis Máté az ellenzéknek: ha már segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak.

Poszt-trauma

Cenzúrázta a színészhallgatók interjúját az egyetem
...mert nem a balliberális mantrát mondták fel.

Poszt-trauma

Az RTL Klub sztárjára lecsapott a liberális népharag
Ilyenek a tolerancia bajnokai!

Poszt-trauma

Libernyákok a súgólyukban
A lázadók elnöke elárulta a Vas utcai felkelést.

Poszt-trauma

Gyurcsányt már a történelem is keresi
A szemkilövető most szemfényvesztésbe kezdett.

Aktuális

Nem fogja elhinni, mennyivel száguldott ez a Trabant + videó
Az autó gyári végsebessége 100 km/h, érdemes megnézni, hogy 41 évesen meddig ment el a kilométerórája.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!