Fertőzéscunamit vizionál a belga egészségügyi miniszter

A belga szövetségi egészségügyi miniszter egy friss interjúban kijelentette: „fertőzéscunami” jön Belgiumban, a hatóságok mára elvesztették a járvány feletti kontrollt. Az uniós intézmények munkáját is megnehezíti a pillanatnyilag reménytelennek tűnő európai vírushelyzet: az uniós parlament a továbbiakban is szokja a távmunkát, az Európai Tanács múlt heti brüsszeli csúcsértekezletéről pedig szállingóztak el a karanténra ítélt politikusok. A múlt heti luxemburgi tanácsülés után két külügyminiszterről is kiderült, hogy fertőzött, de egyikük szerint ő nem a kollégájától kapta el a betegséget.

2020. 10. 19. 12:45
null
A flamand szocilista miniszter szerint elvesztették az uralmat a járványhelyzet felett. Forrás: Isopix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kontinens legtöbb részén szinte feltartóztathatatlannak tűnik a koronavírus terjedése, Belgium – akárcsak a járvány első hullámának idején – most is a leginkább szenvedő európai államok között van. A népességét tekintve hazánknál valamivel nagyobb országban

az elmúlt héten 77 százalékos növekedést mutatott a regisztrált új esetek száma, és 168 óra leforgása alatt kétszer is több mint tízezer új koronavírusos betegről szóltak a jelentések. Október 9. és 15. között átlagosan naponta harmincan haltak bele a koronavírusba, miközben október 12. és 18. között naponta több mint 250 fertőzött került kórházba

– derült ki az időközben nyilvánosságra hozott adatokból, amely arra is rávilágít: Európa szíve, a fővárosi régió a legfertőzöttebb. Brüsszelben az elmúlt héten elvégzett összes vírusteszt negyede lett pozitív, és csak a múlt héten átlagosan több mint napi 1100 esetet regisztráltak.

A brüsszeli Zaventem reptér 2020 októberében, a koronavírus második hullámának idején
Fotó: Belga

Belga miniszter: elvesztettük a kontrollt

Belgiumban ezzel összesen több mint 220 ezer felett jár a fertőzöttek száma, a halottaké pedig átlépte a tízezret. Az ország miniszterelnök-helyettese, egyben az egészségügyi tárca vezetője, a szocialista Frank Vandenbroucke egy hétvégi televíziós interjúban kijelentette:

a belga hatóságok már nem képesek arra, hogy kordában tartsák a vírus terjedését.

– Meghallgattuk valamennyi kórház véleményét. A személyzet mindenütt nagyon stresszes, aminek számos oka van. Ellenőrizzük a kórházi kapacitást, szervezzük a szolidaritást az intézmények között, de ha ilyen mértékben nő a betegfelvételek száma, el kell halasztanunk a nem koronavírusos személyek ellátását – mondta Vandenbroucke.

Szerinte Brüsszel és Vallónia régiók a járvány szempontjából legveszélyesebb európai területei között vannak, és bizony fel kell készülni rá, hogy a közeljövőben ennél is rosszabbra fordul a helyzet, igazi fertőzéscunami jön.

A flamand szocialista miniszter szerint elvesztették az uralmat a járványhelyzet felett
Fotó: Isopix

Az uniós intézmények sem a megszokott módon működnek

A Belgiumban hétfőtől érvényes szigorító intézkedések nyomán a legtöbb munkáltatónak el kellett rendelnie, hogy a munkavállalók zöme – amennyiben lehetséges – otthonról végezze a munkáját. Ami a Brüsszelben lévő unió intézményeket illeti, gyakorlatilag a járvány első hulláma óta állandó a jórészt virtuálisan zajló munkarend – az Európai Parlament a súlyos járványhelyzetben például továbbra sem tudja ellátni szerződéses kötelezettségét, a strasbourgi székhelyen folytatandó ülések megtartását. Az eheti, ötnapos plenáris ülés is lényegében távmunkában zajlik majd.

Emlékezetes, az első hullám idején a magyar kormánypárti delegáció berkeiből többször is megfogalmaztak kritikát, mondván: az a parlament oktatja ki Magyarországot demokráciából, amelyik a plenáris vitákhoz való online hozzászólások lehetőségét sem tudja biztosítani.

Foghíjas sorok az Európai Parlament brüsszeli épületében 2020 márciusában. Távmunkára kényszerítve
Fotó: AFP

Az EU csúcsszerve, az Európai Tanács is több-kevesebb sikerrel próbált visszatérni a normális munkarendhez: az állam- és kormányfők immár három alkalommal találkoztak személyesen Brüsszelben a járvány kitörése óta. A múlt heti ülés alkalmával karanténkötelezettség miatt viszont

előbb Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, majd Sanna Marin finn miniszterelnöknek kellett távoznia a csúcsértekezletről, ahova Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hasonló okokból már el sem utazott. Angela Merkel német kancellár a történtek nyomán a német EU-elnökség nevében bejelentette, hogy a novemberben esedékes, eredetileg Berlinbe tervezett informális EU-csúcsot videókonferencia formájában tartják meg.

A külügyminiszterek is ágynak estek

Az uniós külügyi tanács múlt heti, luxemburgi ülését követően pedig két miniszterről is kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Előbb Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter jelentette be, hogy valószínűleg a luxemburgi vizit alkalmával fertőződött meg, majd Sophie Wilmès belga tárcavezető, volt miniszterelnök is közölte, hogy fertőzött. A Reuters szerint a két miniszter egymás mellett ült a találkozón, ahol természetesen tartották a másfél méteres távolságot. Wilmès később már arról posztolt a Twitteren, hogy családi körben és nem a tanácsülésen kapta el a betegséget.

Magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vett részt a luxemburgi találkozón, de a magyar diplomácia vezetőjének feltehetőleg semmi baja.

Egyébként azóta a görög, a francia és a spanyol külügyminiszterek jelezték hivatalosan, hogy az elmúlt héten csak negatív teszteredményeik voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.