Franciaország az összeomlás szélén

Gérald Darmanin francia belügyminiszter határozottan felszólította a megyei prefektusokat: fokozzák a rendőri ellenőrzést, és még szigorúbban lépjenek fel az országos karantén szabályait megsértők ellen. A közös cél az előírások betartatása és a járvány terjedésének visszaszorítása, mert Franciaországban az intenzív osztályokon az ágyak háromnegyede megtelt, az egészségügyi személyzet pedig az összeomlás határán van. Eközben az emberek a parkokban buliznak.

Cseke Dóra
2020. 11. 11. 16:01
null
Franciaországban rendkívül aggasztó a járványügyi helyzet Fotó: Julien De Rosa Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az Emmanuel Macron által két hete elrendelt országos karantén hatása még nem mutatkozik meg a koronavírus fekete statisztikáiban, sőt a járvány második hulláma még riasztóbb számokat produkál. A francia Nemzeti Egészségügyi Intézet keddi adatai szerint egyetlen nap alatt 3168 beteg került kórházba, ezzel a kórházban ápoltak száma országosan elérte a 31 477-et, ami megközelíti az első hullám tetőpontján feljegyzett 32 292-es adatot. Ugyanezen a napon 472 beteg hunyt el, és ugyanennyien kerültek aznap lélegeztetőgépre. Összesen 4736 koronavírusos beteget lélegeztetnek és tartanak altatásban, miközben az ország teljes lélegeztetőgép-kapacitása az intenzív osztályokon jelenleg 6400, de a bővítés már folyamatban van. Franciaország legsúlyosabb napja eddig november 8-a volt, amikor 86 582 új esetszámot regisztráltak, éppen húszezerrel többet, mint az azt megelőző napon.

Franciaországban rendkívül aggasztó a járványügyi helyzet
Fotó: MTI/EPA

Az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás határán van, és egyre többen teszik fel a kérdést: ki ápolja az ápolókat? A járvány második szakasza úgy érte el az egészségügyben dolgozókat, hogy még az első hullám megpróbáltatásait sem heverték ki, ráadásul most még nehezebb a dolguk az egyre csak növekvő terhelés miatt. A párizsi kórházak közegészségügyi szolgáltatója (AP-HP) telefonos segélyvonalat működtet az egészségügyi személyzet számára. Egyre több hívást kapnak olyan ápolóktól és orvosoktól, akik szorongással és a depresszió kezdeti tüneteivel küzdenek, sokuk poszttraumás stressztől is szenved hónapok óta. A fővárosi régióban most először civil önkéntesek is részt vesznek a koronavírusos betegek ellátásában, ők adminisztrációs és logisztikai feladatokat látnak el. Az ellátórendszerre zúduló terhelés miatt az egész országban feltorlódtak az esetek, amelyek ha ellátatlanul maradnak, tovább súlyosbítják a helyzetet.

A vészjósló adatok miatt a belügyminiszter már nem csak a lakosság együttműködésére számít a válságban. Elrendelte a megerősített rendőri ellenőrzést, a kijárási tilalom betartatását úgy, hogy a szabálysértőkkel szemben még szigorúbb lesz a fellépés. A prefektusoktól azt várja, hogy a rendőrök keményen intézkedjenek a magán-összejöveteleket szervezőkkel és az azokon részt vevőkkel szemben. Büntessék meg a köztereken a tiltás ellenére csoportokba verbuválódott fiatalokat, a jogos indok és engedély nélkül utazókat, továbbá zárják be a rendelet ellenére is nyitva tartó közösségi helyeket. Kiemelten kell ellenőrizniük a közparkokat és megakadályozni az éjszakai randalírozást. A rendfenntartóktól azt kéri: úgy szervezzék meg az ellenőrzéseket, hogy a rendőri pontokat az utcán tartózkodók ne tudják kikerülni. Legyenek állandó ellenőrzőpontok és mozgó járőrök is, figyeljék az országutakra bevezető szakaszokat és kereszteződéseket, nem kifelejtve a vasútállomásokat és a repülőtereket is. Egyszóval: a prefektusok szervezzék meg a közterek teljes átfésülését. Az országos karantén bevezetése óta 65 ezer embert büntettek meg.

Maszkviselés elleni tüntetés. Unják a szigort.
Fotó: Fred Scheiber/AFP

A Pfizer bejelentését követően, miszerint az amerikai gyógyszergyár hatékony és biztonságos oltóanyagot állított elő, Yannick Jadot, zöldpárti európai parlamenti képviselő kijelentette: kötelezővé kell tenni a koronavírus elleni oltást. Jean-Louis Touraine, a Macron által alapított Köztársaság Lendületben párt politikusa azonban orvosi tapasztalataira támaszkodva az javasolja, hogy a koronavírus-oltás önkéntes alapon kezdődjön meg Franciaországban, hogy az oltóanyaggal szemben gyanakvó emberek félelmei elmúljanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.