Gyógyszerészi kamara: fontos a gyógyszerhasználati együttműködés erősítése

A gyógyszerhasználati szokások fejlesztése lesz a következő időszak legfontosabb szakmai programja a gyógyszerészek számára – mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a XVI. országos patikanap központi megnyitóján szerdán a kecskeméti Pajzs Patikában.

Forrás: MTI2019. 06. 12. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hankó Zoltán emlékeztetett: korábban a gyógyszertárak többségi gyógyszerészi tulajdonlásának megteremtése volt a kamara legfőbb célkitűzése. „A szakmai tevékenység végzésének ma már megvannak a feltételei” – tette hozzá.

A gyógyszerszedési szokásokkal kapcsolatos komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő programról elmondta: a siker nemcsak azon múlik, hogy szakmailag megtesznek-e mindent a cél érdekében, hanem azon is, hogy a társadalom és a betegek részéről erre a többletszolgáltatásra valódi igény jelentkezik-e.

Hangsúlyozta: a tapasztalat az, hogy hiába van jó orvosi diagnózis, hiába vannak jó gyógyszerek, ha azokat a betegek nem úgy használják, ahogyan kell. „Ha nem tudnak a gyógyszerekről mindent, amit kell, akkor a gyógyszerek használata nagyon alacsony hatékonyságú” – fogalmazott Hankó Zoltán.

A szakmai konferenciával egybekötött patikanapról az MGYK elnöke elmondta: az évente ismétlődő nyílt napon az ország több gyógyszertárában is bepillantást lehetett nyerni a gyógyszerészek munkájába; életmód-tanácsadással, felvilágosító bemutatókkal is várták a látogatókat, Kecskeméten például ingyenes szűrővizsgálatokat is végeztek.

A komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program előkészítésében az MGYK mellett a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományi Kara, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, az Országos Alapellátási Intézet, a Nemzeti Betegfórum és a Hungaropharma is szerepet vállalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.