Halálba füstölt csecsemők

A terhesség alatt napi egyetlen cigaretta elszívása megduplázhatja a váratlan csecsemőhalálként — a tizenkét hónaposnál fiatalabb gyermek nyilvánvaló ok nélküli halálaként — emlegetett tragikus jelenség bekövetkezésének esélyét. A Pediatrics folyóiratban most megjelent tanulmány több mint húszmillió születésre jutó 19 ezer váratlan csecsemőhalál okait elemezte.

2019. 03. 14. 13:54
A woman holding her baby smokes a cigarette as she waits for a washing machine, before doing laundry inside the bathroom at the Nova Tuffy slum, in an abandoned factory in Rio de Janeiro
Nem csak az Egyesült Államokban, a világ minden pontján hódít a káros szenvedély az anyák körében Fotó: Pilar Olivares Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirtelen váratlan csecsemőhalálról (SUID) akkor beszélünk, ha a 12 hónaposnál fiatalabb gyermek minden nyilvánvaló ok nélkül életét veszti. A leggyakoribb a hirtelen csecsemőhalál-szindróma (SIDS), de mi válthatja ki ezt a szülők számára megmagyarázhatatlan, félelmetes tragédiát?

A kutatások negyedszázada kapcsolatot találtak a baba alvóhelyzete és a hirtelen csecsemőhalál között. Ha az egyévesnél fiatalabb csecsemők a hasukon aludtak, az amerikai gyermekgyógyászati ​​akadémia szerint a SIDS kockázata megduplázódott. 1994-től arra biztatják a szülőket, hogy a kicsik ne a hasukon, hanem a hátukon fekve pihenjenek. A gyerekágyakból a különféle játékok, takarók, csecsebecsék eltávolítását is javasolták.

A hatás megdöbbentő: körülbelül ötven százalékkal csökkent az esetek száma – míg 1993-ban 4700 ilyet tartottak számon, 2010-ben alig 2000-ret. Azonban két másik csecsemőhalál-típusban – az egyik a véletlen fulladás – nőttek az esetek. Összességében az Egyesült Államokban évente 3700 gyermek hal meg ilyen okból.

A neves gyermekgyógyászati ​​folyóiratban közzétett tanulmány szerzői 2007–11 között szült kismamák dohányzási szokásait elemezték. Arra a megállapításra jutottak, ha valaki naponta egy dobozzal szív el, akkor háromszoros eséllyel következik be a tragédia, mint a nem dohányzó kismamák csecsemőinek körében.

„A tanulmány egyik legfontosabb üzenete, hogy már napi egy-két cigaretta elszívása is növelheti a hirtelen csecsemőhalál esélyét” – idézte a CNN Cedric „Jamie” Rutlandot, az Amerikai Tüdőtársaság szóvivőjét, aki szerint a felelősen gondolkodó nők nem dohányoznak a terhességük idején.

Nem csak az Egyesült Államokban, a világ minden pontján hódít a káros szenvedély az anyák körében
Fotó: Reuters

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a naponta elszívott cigaretták számának csökkentése a veszélyt is mérsékli. Azok a nők, akik a harmadik trimeszterben visszavettek a füstölésből, 12 százalékkal csökkentették a hirtelen halálozás kockázatát, míg azok, akik a szülés előtt három hónappal egyáltalán nem gyújtottak rá, 23 százalékkal mérsékelték a tragédia bekövetkezésének esélyét.

„Minden cigaretta számít” – üzeni Tatiana Anderson, a Seattle-i Gyermekkutató Intézet neurológusa. – Ha a terhességet megelőző három hónapban dohányzik a kismama, de az első trimeszter végére abbahagyja, akkor is több mint több ötven százalékkal nagyobb a SUID kockázata, mint a nem dohányzóknál – mondta Anderson.

A kutatások azt is kimutatták, hogy összefüggés van a terhesség alatti dohányzás és az asztma, illetve a gyermekkori elhízás kockázata között. Sőt! Ha a kismama nem dohányzik, de a partnere igen, a születendő gyermek testsúlya húszszázalékos eséllyel lesz kisebb a normálisnál.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, magyar kutatók is foglalkoztak a dohányzásnak a csecsemőkre gyakorolt hatásával. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták, hogyan hatott a dohányzás korlátozása a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére.

A nem dohányzók védelme érdekében 2012-ben életbe lépett szigorításának következtében tilossá vált a dohányzás többek között a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közforgalmú intézményekben. A legnagyobb változás a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében történt, ahol korábban ritka kivételt jelentett a dohányzás korlátozása.

A kutatók eredményei szerint a dohányzási tilalom szignifikánsan javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét. Nőtt az átlagos születési súly, csökkent az alacsony (2500 g alatti) születési súlyú újszülöttek és a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a cigarettázók száma, a statisztikák szerint évente még mindig 338 ezer nő dohányzik a terhessége alatt. Ezen nők zöme tisztában van azzal, hogy szenvedélyük károsíthatja a babát, 55 százalékuk azonban arra sem képes, hogy csökkentse a napi adagját. Ha az érintettek mégis felfüggesztenék ezt a káros szokást, a Seattle-i Gyermekkutató Intézet neurológusa szerint évente nyolcszáz csecsemő halála lenne megelőzhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.