Kezdődik a csapatkivonás

Valószínűleg Olaszországba, Belgiumba és Lengyelországba mennek az amerikai katonák.

2020. 07. 29. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok heteken belül megkezdi a korábban bejelentett csapatcsökkentést Németországban – jelentette be az amerikai védelmi miniszter tegnapi washingtoni sajtótájékoztatóján. Mark Esper közölte, hogy 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból. Mintegy 5400 katonát európai NATO-tagországokba telepítenek át, körülbelül 6400 katona pedig visszatér az Egyesült Államokba. Ezzel a németországi amerikai csapatok létszáma 36 ezer főről 24 ezerre csökken. A német földről kivont katonák közül mintegy kétezret Belgiumba és Olaszországba – és ezzel a Fekete-tenger térségéhez közelebb – telepítenek át. A miniszter hozzáfűzte, hogy Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök megállapodása értelmében Washington előirányozza az amerikai haderő lengyelországi telepítését is.

Mark Esper fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Európában állomásozó amerikai csapatok mérete és összetétele többször is változott a NATO története során. A mostani döntéssel reményei szerint a NATO jobb és erősebb lesz, illetve megerősödik a szövetség Oroszországgal szembeni elrettentő képessége. Míg a lépés bírálói szerint éppenséggel Oroszországnak kedvez a csapatkivonás, John Hyten amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője leszögezte: az Egyesült Államok még inkább eleget tesz a NATO keretein belül vállalt kötelezettségeinek azáltal, hogy jobban elosztja csapatait Európában.

A fekete-tengeri térségbe való átcsoportosítás pedig azt a célt szolgálja, hogy ellensúlyozza a régióban tapasztalható „nagyon erőszakos orosz aktivitást” és az „egyre erőszakosabb kínai magatartást” a Financial Timesnak nyilatkozó amerikai védelmi forrás szerint.

A bejelentést Donald Trump amerikai elnök is üdvözölte tegnap, mondván: Németország nem költ eleget saját védelmére, ellenben „kihasználnak minket a kereskedelemben, és kihasználják a hadseregünket”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.