Kína mindenáron elkerülné a demográfiai katasztrófát

Drasztikus sebességgel kapcsol át Peking a családbarát politikára.

2021. 07. 29. 6:37
Li Yan, pregnant with her second child, lies on a bed as her daughter places her head on her mother's stomach in Hefei, Anhui province
Li Yan (L), pregnant with her second child, lies on a bed as her daughter places her head on her mother's stomach in Hefei, Anhui province February 20, 2014. Li gave birth to a baby boy on February 23, 2014 after Li's family became the first to receive a birth permit to have a second child in the province earlier this month, local media reported. Chinese government said late last year it would allow millions of families to have two children, with a relaxation of its one-child policy if one of the parents was an only child. Picture taken February 20, 2014. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: SOCIETY POLITICS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA - GM1EA2P186H01 Fotó: China Daily CDIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még fennmaradó jogi aggályok mielőbbi felszámolását tervezik a kínai törvényhozók annak érdekében, hogy ezzel is ösztönözzék a párok gyermekvállalási hajlandóságát, illetve a hosszú távú kiegyensúlyozott népességnövekedést – számolt be róla a Hszinhua állami hírügynökség. A Kínai Kommunista Párt szócsövének számító Global Times ezzel kapcsolatban azt írta: a tervezetet már augusztusban a legfelsőbb törvényhozó testületnek számító országos népi gyűlés elé terjesztik, hogy mielőbb döntés szülessen az ügyben.

Már családonkénti két gyermek sem elég Kínának, hogy elkerülje a demográfiai katasztrófát Forrás: REUTERS/China Daily

A kínai kormány még május végén jelentette be, hogy engedélyezik a három gyermek vállalását családonként, eltörölve az eddig érvényben lévő korlátozást, amelynek értelmében a népesség jelentős részét alkotó han kínai szülőpároknak csak két gyerekük lehetett. A pekingi vezetés akkor nem sok részletet árult el a döntéssel kapcsolatban, most azonban Szun Csun-lan (Sun Chunlan) miniszterelnök-helyettes tudatta:

a kormány felgyorsítja a családtervezéssel kapcsolatos törvények és rendeletek felülvizsgálatát, valamint áttekinti és hatályon kívül helyezi a szociális fenntartási díjra vonatkozó szabályozásokat, amelyek adminisztratív terheket rónak ki azokra a párokra, akiknek több gyermekük van, mint amennyit a mindeddig érvényben lévő gyermekpolitika megengedett.

– A kormány elősegíti a szülészeti és gyermekgyógyászati intézmények egységesítését, bővíti a kapcsolódó erőforrások kínálatát, és javítja a születés és a szülés utáni ellátás minőségét – fűzte hozzá Szun. Beszélt arról is, hogy az állami gyermekgondozási szolgáltatások fejlesztése érdekében a kormány ösztönözni kívánja a különböző társadalmi erőket – beleértve a munkaadókat is – a gyermekgondozási szolgáltatások különféle formáinak biztosítására. Ezeknek hatására az óvodába járó csecsemők száma 2025-re várhatóan eléri az ezer főre vetített 4,5 főt.

– A kormánynak védenie kell a családok törvényes jogait és érdekeit, valamint tiszteletben kell tartania a nők reproduktív értékeit

– húzta alá Szun, aki egyébként Kína legmagasabb rangú tisztviselője, a távol-keleti országot irányító 25 fős Politbüro egyetlen női tagja.

Elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy Peking azért döntött a minél gyorsabb drasztikus változások bevezetése mellett, mert az 1,4 milliárdos ország demográfiai katasztrófa elé néz, ha továbbra is csökken a gyerekvállalási kedv. A világ legnépesebb országában tavaly mindössze 12 millió gyerek született; 2016-ban ez a szám még 18 millió volt.

Márpedig ha a közeljövőben nem indul be a népességnövekedés, akkor Peking előbb-utóbb arra kényszerül, hogy módosítson az eddig egyébként a világon az egyik legalacsonyabbnak számító nyugdíjkorhatárokon.

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően ugyanis egyre tovább élnek az emberek, a távol-keleti országban például már 77 év a várható élettartam, csakhogy egyelőre nincs, aki eltartsa az egyre növekvő számú nyugdíjast.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.