Kínos részletek szivárogtak ki Putyin és Macron beszélgetéséből

Nyomozást indít Párizs Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök múlt heti telefonbeszélgetésének a kiszivárogtatása miatt. Az ügy újabb léket vág az egyébként sem felhőtlen orosz–francia kapcsolatokon, de a nemzetközi diplomáciának sem tesz jót, mert az elmúlt években nyilvánosságot kapott beszélgetések és az államközi levelezés csak növelték a bizalmatlanságot. Ezt a helyzetet a koronavírus-járvány miatti személyes találkozók elmaradása csak tovább rontja.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 25. 15:25
null
Vlagyimir Putyin videókonferencán vesz részt az elnöki rezidenciájában, szeptember elején. Forrás: Kremlin.ru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indított a francia külügyminisztérium az államfői telefonbeszélgetés kiszivárgása ügyében, közölték pénteken a hatóságok. Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron szeptember 14-én bizalmas telefonbeszélgetést folytattak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében. A hívást Macron kezdeményezte. Egy héttel később, kedden, a beszélgetés nem publikus részleteit lehozta a Le Monde francia napilap.

– A bizalmas iratok bármiféle kiszivárogtatása elfogadhatatlan. Emiatt az ügyet nem kommentáljuk. Jelenleg nyomozás zajlik – írta közleményében a külügyminisztérium. A francia hatóságoknak gyakorlatilag nem volt más választása, miután a Le Monde-cikk megjelenésének másnapján tartott sajtótájékoztatón Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov lépéskényszerbe hozta Párizst.

– Nem hisszük el, hogy az Elysee-palota szándékosan szivárogtatta ki a sajtónak a két államfő beszélgetését – mondta Peszkov. – Ez Franciaország. Franciaország nem tehet ilyet – fogalmazott.

A két államfő sajtószolgálata a múlt heti telefonbeszélgetést követően tömören fogalmazott: Macron elmondta, hogy a francia szakértők megerősítették a német laboreredményeket, vagyis azt, hogy Navalnijt a novicsok idegméreg csoportjába tartozó szerrel mérgezhették meg. Putyin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ügyben az Oroszországot ért vádak alaptalanok, és Németországnak át kell adnia Moszkvának az ellenzéki politikus orvosi leleteit.

Vlagyimir Putyin videókonferencán vesz részt az elnöki rezidenciájában, szeptember elején. Fotó: Kremlin.ru

Egy héttel később kiderült: Putyin saját véleményét is megfogalmazhatta Navalnij megmérgezéséről, amely aztán nem került be a nyilvános közlemények szövegébe. A Le Monde értesülései szerint az orosz elnök felvetette, hogy az ellenzéki politikus saját magát mérgezhette meg a novicsokkal. A lap saját forrásaira hivatkozva továbbá arról írt, hogy Putyin „egyszerű internetes bajkeverőnek” nevezte a politikai ellenfelét, akinek a korrupcióellenes szervezete zsarolta az orosz képviselőket és politikusokat. A publikációt követően Peszkov elmondta, hogy témáját tekintve igaz, ám tartalmilag teljesen pontatlan volt a francia lap.

Alekszej Navalnij az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikusnak számít, aki elsősorban a korrupcióellenes oknyomozásaival vált az ellenzék egyik kulcsfigurájává. Augusztus 20-án egy repülőút során lett rosszul, amire a gép rendkívüli leszállást hajtott végre egy közeli omszki repülőtéren. A szakértők szerint ez menthette meg az életét. Navalnij több mint két hétig kómában volt, az egyik németországi kórházban ápolták, ahol a novicsok szovjet fejlesztésű idegméreg nyomait fedezték fel a szervezetében. A politikust hétfőn engedték ki a kórházból négy hét intenzív kezelés után. Az orvosai szerint jó esély mutatkozik arra, hogy hosszú távú következmények nélkül, teljesen felépülhet a mérgezésből.

– Lefőztem a konyhában a novicsokot. Csendesen belekortyoltam egyet a repülőn. Kómában estem – reagált az Instagram-oldalán Navalnij a Le Monde által közölt beszélgetésre. – Ám Putyin túljárt az eszemen. Végül én, mint egy idióta, 18 napig feküdtem kómában, de semmit sem értem el. A provokáció meghiúsult! – ironizált tovább az orosz politikus.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Алексей Навальный (@navalny) által megosztott bejegyzés,

Az elmúlt időszakban többször okozott diplomáciai botrányt a bizalmas államfői beszélgetések nyilvánosságra hozása. 2019-ben a frissen megválasztott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és Donald Trump nyári beszélgetésének részletei kerültek előbb az amerikai kongresszus vizsgálóbizottsága elé, majd az egész beszélgetés leiratát publikálta a Fehér Ház. Idén is volt már példa hasonlóra: előbb Petro Porosenko korábbi ukrán elnök és Joe Biden volt alelnök telefonbeszélgetésének a hangfelvételét hozta le az ukrán média, majd néhány hónapja Porosenko és Putyin öt évvel ezelőtti beszélgetései is publikussá váltak. Mindez nem kedvez a kölcsönös bizalmon alapuló klasszikus diplomáciának, ráadásul a Covid–19-járvány miatt az állami vezetők személyes találkozóira is alig kínálkozik lehetőség. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) idei, ünnepélyes 75. közgyűlése is távolról, videó kapcsolaton keresztül zajlott le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.