Kontraproduktív ausztrál tüntetések és összecsapások + videók

Szigorú büntetésre számíthatnak azok az ausztrál állampolgárok, akik szombaton a járványügyi korlátozások elleni tüntetéseken szegték meg a távolságtartási és maszkviselési szabályokat. A rendőrség a polgárok segítségét is kéri a kijárási korlátozást megszegők azonosításában. Ausztrália átoltottsága mindössze 13 százalék, és a miniszterelnök nem a vakcinákban látja a korlátozások végének biztosítékát.

2021. 07. 25. 17:16
null
Sydney, 2021. július 24. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen tüntetõket vesznek õrizetbe az ausztráliai Sydneyben 2021. július 24-én. MTI/AAP/Mick Tsikas Fotó: Mick Tsikas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Felfordul a gyomrom, csalódott és szomorú vagyok, hogy az emberek ennyire nem veszik figyelembe polgártársaik biztonságát és jólétét – mondta a Sydney-ben lezajlott szombati tüntetések kapcsán Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tüntetőket vesznek őrizetbe Sydneyben július 24-én.
Fotó: MTI/AAP/Mick Tsikas

Az ausztrál hatóságok már több száz emberre róttak ki pénzügyi bírságot, amiért a tüntetéssel megszegték a már négy hete tartó kijárási korlátozásokat. – A hatóságok folytatni fogják az erőszakos, aljas és veszélyt okozó demonstrálók utáni nyomozást – nyilatkozta Gary Worboys, a Sydney-t is magában foglaló Új-Dél-Wales helyettes rendőrparancsnoka. A szemtanúkat arra kérik, a birtokukban lévő videófelvételeket juttassák el a rendőrségnek, hogy a térfigyelő és rendőrségi kamerák felvételei mellett könnyebben beazonosíthassák azt a körülbelül 3500 személyt, akik részt vettek az engedély nélküli tüntetésen. – A szélesebb közösségünk biztonsága az elsődleges feladatunk, noha támogatjuk a szólásszabadsághoz és a gyülekezéshez való jogot, de nem akkor, amikor az sérti a közegészségügyi rendelkezéseket – közölte a rendőrség.

A tüntetés résztvevői a kijárási korlátozás megszegése miatt ezer ausztrál dolláros (225 ezer forint), míg a maszk használatának mellőzése miatt további 200 ausztrál dolláros (45 ezer forint) bírságra számíthatnak – vasárnapig 90 bírságot osztottak ki. Azok ellen, akik a rendőrségi barikádokat áttörték és különböző tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, büntetőeljárás is indulhat. Vasárnapig 63 résztvevő ellen emeltek vádat. Két férfit a szabályok megszegése mellett állatok bántalmazásával is megvádolták, miután rendőrségi lovakat ütöttek meg. – Előre megmondtuk, hogy nem fogjuk tolerálni az erőszakos megmozdulásokat – mondta újságíróknak Mal Lanyon, az állami rendőrség parancsnoka.

A hétvégi demonstrálók a „Szabadságot és igazságot akarunk!”, „Dobd el a maszkod és emeld fel a hangod!”, „Ébredj, Ausztrália!” rigmusokat skandálták. Az utcára vonulók szerint a tüntetések nem a koronavírusról szólnak, hanem az állam totális hatalmáról az emberek felett. Több ausztrál nagyvárosban – így Sydney-ben, Melbourne-ben, Brisbane-ben – már négy hete érvényben vannak a kijárási korlátozások, az emberek csak élelmiszer-vásárlás és egyéb nélkülözhetetlen szolgáltatások igénybevétele – orvosi ellátás, oltás –, illetve szabadtéri testmozgás és munkába járás céljából hagyhatják el otthonaikat.

Új-Dél-Wales 304 új koronavírus-fertőzöttet regisztrált a hétvégén. Az állam egészségügyi szakemberei szerint a több ezres tüntetés maszk nélküli résztvevői miatt könnyen tovább fokozódhat a járványhelyzet, még több lehet a fertőzött, vagyis a tüntetők viselkedése kontraproduktív lehet: még tovább tarthatnak a korlátozások az ötmillió lakosú Sydney-ben. Stephen Jones parlamenti képviselő önző idiótáknak nevezte a tüntetőket.

A koronavírus-járvány kezdete óta elszigetelten élő Ausztráliában eddig mindössze 33 ezer fertőzöttet és 916 halottat jelentettek. A koronavírus delta variánsának agresszívebb terjedése miatt azonban a hatóságoknak nehezebb dolguk van az esetszámok alacsonyan tartásában. Az sem segít, hogy a népességnek csupán 13 százaléka kapta meg mindkét koronavírus elleni oltását.

Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison vasárnap tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: – Nem könnyű csökkenteni a megbetegedettek számát, de azt a kijárási korlátozással érhetjük el. A vakcina segíthet, de nem az fog véget vetni a korlátozásoknak, hanem az, ha betartjuk a szabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.