Lavrov párbeszédre szólította Ukrajnát a fogolycserével kapcsolatosan

Moszkva helyénvalónak tartja Kijev szándékát, hogy párbeszédet kezdjen a „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycserével kapcsolatosan – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a pravoszláv húsvét alkalmából tartott egyik fogadás alkalmával.

Forrás: MTI2019. 05. 20. 19:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyénvaló lenne keresztényi módon a „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycserével megkezdeni a kelet-ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodások teljesítését – hangsúlyozta az orosz diplomácia vezetője.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök április végén mondott beszédében megerősítette: kész Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni. Reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében – azaz Németország és Franciaország bevonásával – a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország „kinyilványítja készségét” a konfliktus enyhítésére. Szavai szerint Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie.

Zelenszkij akkor kijelentette azt is, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit. Leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is.

Az utolsó nagyobb fogolycsere Ukrajna és a keleti szakadár „népköztársaságok” között 2017. december 27-én ment végbe. A kijevi hatóságok akkor 233 őrizetbe vett személyt adtak át 73 ukrán fogolyért cserébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.