Liberalizmus helyett kereszténydemokrácia kell

Ha egy politikus ígér valamit, majd pedig megvalósítja azt, az nem populizmus, hanem demokrácia – jelentette ki Orbán Viktor kedden Rómában. A magyar miniszterelnök arról is beszélt: az ­Európai Néppárt mindenáron szeretne részt venni az EU hatalmi struktúrájában, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy a baloldallal kompromisszumot kötve felad bizonyos értékeket. – Éppen ezért új fejezetet kell nyitni a pártcsalád történetében – fogalmazott, majd hozzátette: megpróbál egy ellenforradalmat végrehajtani.

2020. 02. 05. 6:05
null
A magyar kormányfő Silvio Berlusconi mellett Matteo Salvinivel is találkozott. Egyező álláspontok Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági sikerességet nevezte a konzervatív politika előfeltételének Orbán Viktor kedden Rómában, a Nemzeti konzervativizmus című konferencián rendezett pódiumbeszélgetésen.

A magyar kormányfő úgy fogalmazott: a gazdasági siker az egyetlen módja annak, hogy a nemzeti konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezetők túléljenek.

– Ha ugyanis ez nem sikerül, ha egy konzervatív politikai vezető hibát követ el, és a gazdasági mutatók csökkennek, másnap reggel „megölik” – tette hozzá a kormányfő. Mint mondta, Közép-Európát sokáig az európai politikai stabilitásra leselkedő veszélyként értékelték, mostanra azonban fordult a kocka: ma ez a legstabilabb régió Európában.

A magyar kormányfő Silvio Berlusconi mellett Matteo Salvinivel is találkozott. Egyező álláspontok
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor az Európai Unióról szólva kifejtette, hogy ma két eltérő megközelítés létezik Európa felépítésének kérdésében: az egyik alulról szeretné építeni a kontinenst, ami a nemzetek egyfajta együttműködését jelenti.

A másik koncepció szerint viszont felülről kell építeni Európát, ami egy „birodalomorientált” megközelítés. A versengés folyamatos e két hozzáállás között, ez az oka a vitáknak az európai vezetők között.

Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz közötti feszültségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a probléma az, hogy az EPP bármilyen módon szeretne részt venni az EU hatalmi struktúrájában.

– Ha ennek az az ára, hogy feladjon bizonyos értékeket és hogy kompromisszumot kössön a baloldallal, akkor megteszi, lépésről lépésre elveszítve az identitását – fogalmazott. Hozzátette: ha a pártcsalád nem nyit egy új fejezetet, akkor mindig csak a liberális irányba fog mozogni, mert többek közt a média és az egyetemek részéről érkező nyomás arra készteti, hogy feladja eredeti ideológiája egyre több elemét.

Hozzátette, ő mindenesetre egy „ellenforradalommal” megpróbálja visszaterelni a pártcsaládot a helyes irányba. A populizmus vádjára Orbán Viktor a távirati iroda szerint úgy reagált: amikor fiatal volt, a populizmus azt jelentette, hogy egy politikus ígér valamit, de nem tudja megvalósítani.

De ha egy politikus megígér valamit, és azt végre is hajtja, az nem populizmus, hanem demokrácia, mondta, példaként említve, hogy kormánya 2010-ben egymillió új munkahely létrehozását vállalta tíz év alatt, és most, kilenc év után 860 ezer új munkahelynél tartanak.

A liberalizmust bírálva kifejtette: a liberális kormányok kétszer is kudarcot vallottak egy évtizeden belül. Először 2008-ban, amikor nem tudták kezelni a gazdasági válságot, majd 2015-ben, a migrá­ciós válságkor, amikor kudarcot vallottak az állampolgáraik és az országhatáraik megvédésében.

A miniszterelnök szerint nem engedhetnek a liberális nyomásnak
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– A liberális demokráciának ebben az értelemben vége, mivel a liberális kormányok elvi alapja ez, a liberális demokrácia volt – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy valami új kell: liberalizmus helyett kereszténydemokrácia.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy miközben a muszlim populáció növekszik Európában, folyamatosan csökken a keresztények száma.

– Az eredmény egy újfajta társadalom lesz, amely az európai liberálisok szerint jó, mivel úgy gondolják, hogy a vallásilag és etnikailag sokszínű társadalom jobb életet hoz.

Magyarország azonban nem akarja vállalni ezt a kockázatot – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: – Én nem akarom megmondani Európának, hogy milyen társadalmi összetétele legyen, de ők se mondják meg Magyarországnak, hogy hogyan közelítsen ehhez a kérdéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.