Magyar üzenet Franciaországnak

Franciaország légvédelmi kezdeményezéséhez csatlakozott a magyar kormány, a Twister fegyverrendszer az önálló uniós védelem legnagyobb projektje lehet. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint több szempontból is hasznos Magyarország részvétele, a döntésnek pedig nemcsak védelmi, de diplomáciai üzenete is lehet.

Buzna Viktor
2020. 01. 31. 12:11
French President Emmanuel Macron talks with Eric Beranger, CEO of MBDA missile Systems, during a visit at the 53rd International Paris Air Show at Le Bourget Airport
Emmanuel Macron az MBDA fegyvergyártó vállalat vezetőjével. Nagyhatalmi törekvések Fotó: REUTERS/Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország is részt vesz az Európai Unió önálló, Franciaország által kezdeményezett légvédelmi programjában – erősítette meg értesüléseinket a Honvédelmi Minisztérium. Lapunk korábban úgy értesült, hogy a magyar kormány is érdeklődik az úgynevezett Twister projekt iránt, amelyet tavaly novemberben hagyott jóvá az Európai Unió Tanácsa. A francia kezdeményezésre indított program célja az, hogy hosszú távon biztosítsa a kontinens védelmét egy esetleges rakétacsapással szemben, mivel ezt jelenleg az Egyesült Államok Kelet-Európába telepített rendszerei látják el. Az unió­ban azonban a cél a saját, közös védelmi kapacitás növelése, a Twister pedig ennek egyik legfontosabb részét biztosítaná.

– Hazánk jelenleg csupán megfigyelőként követi a projektet, konkrét feladatokat nem vállaltunk – közölte megkeresésünkre a honvédelmi tárca. A Twisterben Franciaországon kívül Finnország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország vesz részt, hozzájuk csatlakozott megfigyelőként Magyarország. A ballisztikus rakéták felderítését és elhárítását szolgáló rendszer fejlesztése mögött a francia fegyvergyártó vállalat, az MBDA áll, a többi európai ország a tervek szerint részegységekkel támogatná a fejlesztést.

– A Twister a legmodernebb, hiperszonikus sebességet elérő rakétatechnológia fejlesztését célozza, vagyis a rendszer a hangsebesség ötszörösét meghaladó sebességgel közelítő ballisztikus rakétákat is képes lenne megsemmisíteni – mondta megkeresésünkre Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. A szakértő elmondta: ennek a technológiának a fejlesztésében verseng egymással az Egyesült Államok és Oroszország, illetve Kína is.

– Az unió ezzel egyértelmű jelzést adott a többi nagyhatalomnak, hogy önálló technológiával beszáll a versenybe – folytatta a szakértő –, az viszont egyelőre kérdéses, a kezdeményezésből mi valósul meg. Csiki Varga Tamás szerint Magyarországnak mindenképp hasznos a részvétel. Részben mert az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott a tömegpusztító, nagy hatótávolságú fegyverek terjedésének megakadályozását célzó nemzetközi intézményrendszer, ami nagy veszélyt jelent Európára nézve. Másik gyakorlati haszna a részvételnek, hogy Magyarország betekintést nyerhet a technológiába.

Emmanuel Macron az MBDA fegyvergyártó vállalat vezetőjével. Nagyhatalmi törekvések
Fotó: REUTERS/Benoit Tessier

– Egy ilyen technológiát igénylő, ambiciózus vállalkozás a nagyfiúk játéka. A kérdés az, hogy ehhez Magyarország mivel tud hozzájárulni – mondta kérdésünkre Csiki Varga Tamás. Informá­cióink szerint a francia fél az együttműködés céljából a Bay Zoltán Kutatóintézetet is megkereste. Szerettünk volna ennek részleteiről információt kapni, a szervezet azonban nem válaszolt megkeresésünkre. A szakértő elmondta: a magyar kormány által tavaly újraélesztett űrkutatással lehetnek párhuzamok a Twister-programban való részvételben.

A francia kezdeményezés támogatásának diplomáciai üzenete is lehet. A magyar kormány előszeretettel támaszkodott korábbi konfliktusai során a védelmi kapcsolatokra, a 2014-ben mélypontra került amerikai–magyar, majd a 2015-ös migrációs válságot követően hanyatló német–magyar kapcsolatok helyreállításában is nagy szerepe volt a katonai együttműködésnek – a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program pél­dául nagyrészt német technológiára támaszkodik. A Honvédelmi Minisztérium kérdésünkre megerősítette, hogy vannak más európai légvédelmi elképzelések, Magyarország azonban csak a francia kezdeményezésben vesz részt. Ezzel kapcsolatban Csiki Varga Tamás elmondta: elképzelhető, hogy a következő uniós költségvetési ciklusról zajló tárgyalásokon jobb pozíciót biztosít a Twister támogatása, az ugyanakkor már nem, hogy a Németországgal kialakított együttműködéshez hasonló jöjjön létre Franciaországgal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.