Megölhettek egy magyar férfit Jemenben

A jemeni nagykövetség nem tudta megerősíteni a hírt. A képen szereplő férfi korábban a húszik börtönét is megjárta.

2021. 05. 10. 13:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elraboltak és megöltek egy magyar férfit Jemenben – közölte az Orientalista.hu, Adel al-Hasszani Twitter-üzenetét idézve. Bejegyzésében a jemeni blogger más raboktól kapott információkra hivatkozva azt írja, a 43 esztendős, Kimo nevű férfit Ádenben börtönözték be az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott milíciák, váltságdíjat követeltek érte, de miután nem kaptak, megkínozták és meggyilkolták. Úgy tudja, a magyar férfi korábban áttért az iszlámra, felvette az Abdul Hakim Faris nevet. Állítása szerint a történtekről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Jemen magyarországi nagykövetségét, valamint az ENSZ szakértőit is.

– Az Al-Mualla Hotelben tartóztatták le, majd a Waddah Hall nevű titkos börtöne szállították. Ott addig kínozták míg bele nem halt, éppen egy évvel ezelőtt. Erről értesítették már a családját is

- érte el lapunk a hírt közlő jemeni Twitter-felhasználót, aki egyébként személyesen nem ismerte a magyar férfit, csak más foglyoktól hallott esetéről.

Lapunknak a magyar állampolgár halálhírét a budapesti jemeni nagykövetség sem tudta megerősíteni, azt viszont biztosan tudják, hogy ők nem állítottak ki belépési vízumot számára.

Úgy tudjuk, egyelőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem tudta megerősíteni a történteket, vizsgálják, egyáltalán hogyan juthatott vissza Jemenbe.

A jemeni blogger bejegyzésének képén szereplő férfi viszont azonos azzal a magyarral, aki egy korábbi interjúban elmesélte, három évet töltött a húszik fogságában. – Már az autóban úgy megrugdostak és összevertek a fegyvereikkel, hogy tizennégy fogam tört szét – idézte fel akkor fogságba esésének történetét. A lázadók megverték, válogatott eszközökkel megkínozták, csak többéves, embertelen körülmények között elszenvedett rabság után, némi szerencsével és trükközéssel sikerült szabadulnia, és hazatérnie Magyarországra.

A magát Aliként bemutató férfi azonban már két éve is arról beszélt, áttért az iszlámra, kiválóan megtanult arabul, és alig várja, hogy visszatérjen Jemenbe, ahol a szerelem is megtalálta: az egyik rabtársa húgát vette volna el.

A Koltai Györgyként azonosított férfi az Index.hu értesülései szerint régebben a Parázsló Hamvak zenekar tagja volt. Információink szerint is nagy zenerajongó volt, eredetileg dolgozni ment Jemenbe, de később népzenét is gyűjtött, hazatéréset követően pedig a jemeni háborúról szóló musicalen dolgozott.

– A diplomás hangmérnök jó és idealista ember volt, aki hitt az emberek jóságában. Mivel nem politizált, sosem hitte, hogy bántani fogják – nyilatkozta az Index.hu-nak Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

Jemenben 2014 óta dúl véres polgárháború, miután az Irán támogatását élvező húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert Manszúr al-Hádi államfő ellen, és elfoglalták az ország nagy részét, köztük a fővárost, Szanaat. A következő évben a törvényes elnök kérésre egy Szaúd-Arábia vezette arab koalíció beavatkozott a konfliktusba, és visszafoglalta a területek jelentős részét. A húszikkal szemben álló milíciák ugyanakkor szintén megosztottak, egymással is rivalizálnak, Áden rendkívül veszélyes egy európai számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.