Menekülnének Európából a bevándorlók

Akár több mint 5000 eurót, azaz közel kétmillió forintot is elkérhetnek az embercsempészek azért, hogy ezúttal az ellenkező irányba, Afrika felé vigyék a hazatérni vágyó, ám a világjárvány miatt Európában ragadt bevándorlókat.

2020. 04. 26. 16:13
Migrants from sub-saharan African countries wear protective face masks handed over by Greek coast guard officers following their arrival on a dinghy near the city of Mytilene, after crossing part of the Aegean Sea from Turkey to the island of Lesbos
Migrants from sub-saharan African countries wear protective face masks handed over by Greek coast guard officers following their arrival on a dinghy near the city of Mytilene, after crossing part of the Aegean Sea from Turkey to the island of Lesbos, Greece, Fotó: REUTERS/Elias Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia egyik globális következménye, hogy szinte lehetetlenné vált az utazás. A menetrend szerinti légi közlekedés lehetőségei már március második felére szinte teljesen elapadtak Európában, a külföldön ragadt turisták, valamint a külföldi munkából kényszerűen hazatérők csoportjainak utazásait ezért az uniós tagállamok igyekeztek koordináltan megszervezni, soha korábban nem látott vándorlási mozgásokat eredményezve ezzel. Nem mindenki mondhatja azonban magát ilyen szerencsésnek, a járvány terjedése érdekében bevezetett intézkedések, illetve a határok lezárása következtében ugyanis több ezer európai országban dolgozó vendégmunkásnak vált lehetetlen küldetéssé a hazajutás. Márpedig az algériaiak és a marokkóiak is menekülnének Spanyolországból a koronavírus-járvány, illetve az annak mellékhatásaként jelentkező gazdasági lelassulás elől, más lehetőség híján pedig ezért akár az embercsempészeknek is hajlandók komoly összegeket fizetni – derült ki az El País spanyol napilap riportjából.

A járvány a migráció irányát is megváltoztatta
Fotó: REUTERS/Elias Marcou

Mint írják, a pandémia miatt kialakult helyzet rendkívül kedvező az embercsempész-hálózatoknak. Ezt bizonyítja, hogy március végén egy körülbelül 100 fős marokkói csoport indult útnak az észak-afrikai ország felé két felfújható gumicsónakon, hogy a korlátozásokat megkerülve visszajussanak szülőhazájukba. A lap információja szerint a csoport tagjai ezért fejenként 5400 eurót, azaz közel kétmillió forintot fizettek a csempészeknek. Érdekesség, hogy a spanyol hatóságok úgy tudják, az ellenkező irányba, tehát Európa felé ez az út most mindössze 400 és 1000 euró, azaz 150–350 ezer forint között mozog. A marokkói sajtó azt írja, az El País által megszellőztetett információk egy az Európai Bizottság által készített belső jelentésből származnak, amely felhívja a figyelmet az embercsempészek rendkívüli alkalmazkodóképességére, utalva ezzel arra, hogy az illegális határátkeléseket segítő csoportok meglátták a lehetőséget és az igényt az Afrika felé utazni vágyó vendégmunkásokban.

Az Al Ahdath Maghrebia című marokkói lap közben azt is tudni véli: a március végi marokkói csoport tagjai illegálisan tartózkodtak Spanyolországban. Marokkóba visszatérve ráadásul bujkálni kényszerültek, a helyi hatóságok ugyanis – okkal – attól tartanak, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságot és Egyiptomot követően a harmadik legtöbb fertőzöttet regisztráló afrikai országnak számít Marokkóban újabb gócpontok alakulnak ki az Európából hazatérők miatt. Ezért, miután a hatóságok értesültek a két gumicsónak partot éréséről, a rendőrök házkutatásokat tartottak, hogy megtalálják a vendégmunkásokat.

Marokkó egyébként – a legtöbb európai országhoz hasonlóan – március közepén zárta le határait, ezt követően pedig Madrid tiltakozása ellenére még azt a több száz munkást sem engedte vissza az országba, akik a spanyol fennhatóság alatt álló két autonóm városba, Ceutába és Melillába jártak át dolgozni. A híradások szerint közülük sokan végül arra kényszerültek, hogy visszaússzanak Marokkóba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.