Mexikó minden segítséget felajánlott a megválasztott argentin elnöknek

A mexikói kormány minden szükséges segítséget felajánlott Argentína nem könnyű gazdasági helyzetének megoldásához – közölte Alberto Fernández, Argentína múlt héten megválasztott új elnöke hétfőn, miután tárgyalásokat folytatott mexikói vendéglátójával, Andrés Manuel López Obradorral.

Forrás: MTI2019. 11. 05. 7:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú kapcsolatokat áttekintve a felek arra a következtetésre jutottak, hogy „gazdasági és politikai téren szorosabbra kell fűzni Mexikó és Argentína viszonyát” – idézte Fernández szavait a Milenio című mexikói napilap. Az argentin elnök egyebek közt az autóipari és a mazőgazdasági együttműködés fejlesztésének lehetőségéről beszélt.

Argentína évek óta nem tudja visszaállítani gazdaságának korábbi növekedési ütemét, emellett rendkívüli mértékben eladósodott, és a világ egyik legmagasabb inflációjával küzd. Az infláció mértéke 2018-ban hivatalos adatok szerint 47,6 százalék volt, s a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzései szerint idén az 57 százalékot is elérheti, miközben bruttó nemzeti terméke 3,1 százalékkal csökken.

Az október 27-i argentin elnökválasztást a mérsékelt baloldali ellenzék jelöltjeként megnyerő Fernández régi hagyományt tört meg Mexikóvárosban tett hétfői látogatásával, elődei ugyanis rendre a szomszédos Brazíliába látogattak első külföldi útjukon. Lépése szakértők szerint egy új szövetségesi viszony kialakulását jelezheti.

Brazília, Mexikó és Argentína politikai és gazdasági szempontból Latin-Amerika három legjelentősebb hatalmának számít, és egyaránt tagjai a húsz leggyorsabban fejlődő ipari állam, a G-20-ak csoportjának.

Jair Bolsonaro jobboldali brazil elnök azonban Fernández október 27-i választási győzelmére reagáva kijelentette, hogy „az argentinok rossz döntést hoztak”, és kilátásba helyezte, hogy nem megy el Fernández december 10-i Buenos Aires-i beiktatására. Előzőleg Bolsonaro azzal is fenyegetőzött, hogy Fernández győzelme esetén Brazília kilép a Dél-amerikai Közös Piacból, a Mercosurból.

Kettőjük éles szembenállását a dpa német hírügynökség szerint az okozza, hogy Fernández egyik támogatója volt Brazília korrupciós ügyek miatt sokéves börtönbüntetésre ítélt volt baloldali elnökének, Luiz Inácio Lula da Silvának, valamint, hogy Fernández kevésbé kritikus Venezuela és Bolívia baloldali kormányaival szemben, mint amennyire elődje, Mauricio Macri volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.