Négyes erősségű „földrengést” állt ki az amerikai anyahajó

Teszteltek egy amerikai repülőgép-hordozót, húsz tonna robbanóanyagot robbantottak fel a közelében.

Mártonffy Attila
2021. 06. 21. 16:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlesett első sokktesztjén az amerikai haditengerészet USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó anyahajója az Atlanti-óceánon, Florida partjainál.

A próba keretében múlt pénteken húsz tonna robbanóanyagot robbantottak fel a százezer tonnás monstrum közelében a víz alatt, a detonáció ereje 3,9 erősségű földrengésnek felelt meg a Richter-skála szerint

– közölte a United States Geological Survey. A haditengerészet arra volt kíváncsi, hogy az anyahajó jól állja-e majd a csapásokat harci körülmények között, azaz élesben is bevethető-e. A sokktesztről vasárnap kiadott videófelvételen látszik, hogy a hajótesttől néhány méternyire bekövetkező robbanás nyomán óriási, szétterülő vízoszlop szökik a magasba.

Az atommeghajtású, első osztályú USS Gerald R. Ford egyike a világ legújabb és legnagyobb anyahajóinak, megépítése 13 milliárd dollárba került. A legutóbbi hasonló próbát más hadihajókon 2016-ban hajtották végre – emlékeztet a Deutsche Welle német hírportál. A haditengerészet közleménye szerint a több mint háromszáz méter hosszú Ford fegyverneme legújabb és legmodernebb repülőgép-hordozója, fejlett számítógépes modellezési képességgel felruházva. Az USA harmincnyolcadik elnökéről elnevezett hajó elkészülte után sikeres, 18 hónapig tartó próbaút- és tesztperiódust zárt le áprilisban, s ezalatt a legénység határidő előtt elvégezte az összes kitűzött tesztet, a tervezett javításokat és a karbantartást. A mostani sokkteszt után még kell fél év, hogy elvégezzék a szükséges módosításokat, javításokat, mielőtt ténylegesen is szolgálatba állítják.

Közben az orosz hadiflotta sem tétlenkedett.

A moszkvai védelmi minisztérium mai közlése szerint a flotta a feltételezett ellenség repülőgéphordozó-harccsoportjának megsemmisítését gyakorolta a Csendes-óceánon a Kuril-szigetektől mintegy négyezer kilométerre, Hawaii irányában

– tudósított az MTI.

A manővereken részt vevő két, egymástól 300 mérföldre elhelyezkedő hajóraj egyike a feltételezett ellenség szerepét kapta a flottacsoport fő erőivel szemben. A feladat a hordozóharccsoport felderítése, az ellentevékenység és a feltételezett ellenségre mért szimulált rakétacsapás volt. A közös gyakorlaton részt vett egy tengeralattjáró és a csendes-óceáni flotta légi erejének több nagy hatótávolságú Tu–142M3 típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépe is. Őket a hadgyakorlathoz közeli térségben a flotta MiG–31BM nagy magasságú vadászfelderítő gépei kísérték. A gyakorlatok során a hajócsoport a repülőgépekkel együttműködve azt gyakorolta, hogy cirkálórakétákkal támadást hajt végre a feltételezett ellenség katonai infrastruktúrájának kritikus fontosságú létesítményei ellen. Június 10-i közlés szerint az orosz csendes-óceáni flotta a szovjet idők óta példátlan gyakorlatba kezdett, mintegy húsz hadihajó és tengeralattjáró részvételével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.