Merkel holnapra már neveket ígér, nem írná felül Közép-Európa véleményét

Maratoni – több mint 15 órán át tartó – tárgyalások után felfüggesztették a kormány- és államfők rendkívüli csúcstalálkozóját Brüsszelben.

2019. 07. 01. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállami vezetők kedden délelőtt folytatják az egyeztetéseket a csúcspozíciók ügyében. Angela Merkel az ülést követően azt mondta: szerdán már nagy valószínűséggel hallhatunk neveket. A német sajtónak nyilatkozva mindenesetre arról is beszélt: ha látták volna az alagút végét, már ma is folytatták volna a tárgyalásokat. A kancellár szerint a kérdésben a visegrádi országok és Olaszország véleményét sem lehet felülírni, így a csúcspozíciók mögött biztos többséget szeretne tudni. – Nehéz lenne a V4-ek egésze, illetve egy Olaszország méretű állam ellen szavazni – fejtette ki Merkel Brüsszelben.

Információink szerint a kancellár ugyanakkor kész kitartani az oszakai G20-csúcstalálkozón megfogalmazott Timmermans-csomag mellett. Utóbbi a holland szocialistát juttatná az Európai Bizottság elnöki székébe. A Merkelt is soraiban tudó Európai Néppárt viszont megosztott a kérdésben: a vezetők java – élen Leo Varadkar ír miniszterelnökkel – hallani sem akar az elnöki szék szocialista kézbe juttatásáról. Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Joseph Daul néppárti elnökhöz, hogy a pártcsaládtól Timmermans elnöki ambícióinak megfékezését kérje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.