Nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben az Egyesült Államokban

Nőtt a kiskereskedelem és vendéglátás forgalma decemberben az Egyesült Államokban, már a harmadik egymást követő hónapban. A háztartások, az autóvásárlásokat leszámítva, nem fukarkodtak az év utolsó hónapjában, ami azt jelezheti, hogy az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben bővült a tavalyi év végén.

Forrás: MTI2020. 01. 16. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke decemberben 529,6 milliárd dollárt tett ki, ami 0,3 százalékkal haladja meg az előző havit.

Elemzők is 0,3 százalékos emelkedést vártak a novemberi, a felülvizsgálat után 0,2 százalékról 0,3 százalékra felhúzott növekedés után.

Éves összevetésben 5,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás forgalma a novemberben mért 3,3 százalék után. A tavalyi év egészében 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke 2018-hoz képest.

A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma decemberben havi összevetésben 0,7 százalékkal, éves szinten pedig 6,3 százalékkal nőtt. Elemzők 0,5 százalékos havi összevetésű emelkedést vártak a novemberi 0 százalék után.

A jármű- és alkatrészeladások forgalma novemberhez képest 1,3 százalékkal esett vissza, éves szinten azonban 4,1 százalékkal nőtt. Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben, szemben az előző havi 0,1 százalékos csökkenéssel.Az interneten bonyolódó kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben 0,2 százalékkal, éves szinten pedig 19,2 százalékkal nőtt. A benzinkutak forgalma novemberhez képest 2,8 százalékkal, tavaly decemberhez képest pedig 11,3 százalékkal emelkedett.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.

Az amerikai fogyasztói kiadások évesítve 3,2 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, és az ütem 2,5 százalék körüli mértékre eshetett vissza a negyedik negyedévben. A gazdasági növekedés harmadik negyedévi 2,1 százalékos évesített üteme viszont 2,5 százalékra kúszhatott fel az utolsó negyedévben, ami annak köszönhető, hogy az import csökkenése leszorította a külkereskedelmi hiányt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.