Olasz sajtó: erősödik az európai jobboldali összefogás

Matteo Salvini: Alternatívát nyújtunk a megadóztató és bevándorlást erőltető liberálisokkal szemben.

2021. 07. 02. 17:10
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; SALVINI, Matteo
Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvinivel, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre szorosabbá válik az európai jobboldali erők szövetsége. A kontinens jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben elutasítják az európai szuperállamot és kiállnak a nemzetállamok szabadsága mellett. Az Értékek kartája néven létrejött az első írásos dokumentum, amely a kontinens jövőjére vonatkozó legfontosabb elveket tartalmazza – jelentette pénteken az olasz sajtó, megemlítve, hogy két jobboldali európai pártcsalád – az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve az Identitás és Demokrácia vezető politikusai –, valamint az Európai Néppártból nemrég kilépett Fidesz vezetője, Orbán Viktor látta el kézjegyével a dokumentumot.

Az olasz sajtó az Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki budapesti találkozójának első kézzelfogható eredményeként értékeli az összefogás megszilárdulását. Az áprilisi megbeszélésen a magyar miniszterelnök leszögezte: a lengyel–magyar–olasz együttműködés közös értékei a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás.

Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvinivel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– Meggyőződésünk, hogy az európai nemzetek együttműködésének alapja a hagyomány, az európai államok történelme és kultúrája iránti tisztelet, Európa zsidó-keresztény öröksége iránti tisztelet, valamint a nemzeteinket egyesítő közös értékek, nem pedig ezek megsemmisítése. Megerősítjük, hogy hisszük: nemzeteink alapegysége a család. Egy olyan időszakban, amikor Európa súlyos demográfiai válsággal néz szembe, alacsony születésszámmal és idősödő társadalommal, a tömeges migráció helyett a családbarát politika kell legyen a válasz – olvasható a pénteken ismertetett közös nyilatkozatban.

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője Facebook-oldalán tette közzé a nyilatkozat aláírásáról szóló hírt.

– A Liga aláírta az Értékek kartáját, mely a bürokrácia és az egybeolvadás helyett identitáson és szabadságon nyugvó Európában hisz. A jelen dokumentum, melyet három különböző európai pártcsalád látott el kézjegyével, a következő lépés egy szilárd szövetség létrehozásához, amely alternatívát jelenthet a megadóztató és az ellenőrzés nélküli bevándorlást erőltető liberális baloldal ellensúlyozására – közölte Salvini.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.