Patthelyzet jöhet az izraeli választások után

Sem a jobboldali-vallásos, sem a centrista-baloldali blokknak nincs meg az egyértelmű többsége.

MTI
2021. 03. 24. 8:48
NETANJAHU, Benjmin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke. Búcsút inthet. Fotó: Abir Szultan Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi parlamenti választások szavazatainak közel 80 százalékos feldolgozottságánál két parlamenti mandátummal vezet a Benjámin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet szerda reggel. A két éven belül negyedik parlamenti választáson nyolcvanszázalékos feldolgozottságnál a Netanjahu kormányfőségét elfogadó pártok Naftali Bennett pártjával együtt megszerezték a képviselői helyek többségét, de rendkívül szoros versenyben csak 62 helyet a Kneszet százhúsz mandátumából. A Raam nevű muszlim hagyományőrző arab párt saját számításai alapján – a választási helyiségekben a szavazatszámlálásnál jelen lévő képviselőik adatai szerint – átlépte a választási küszöböt, de ezt egyelőre a szavazatszámlálás nem igazolta.

Ha valóban bejutottak a parlamentbe, akkor négy képviselőjükkel átrendezhetik a pártok erőviszonyait, és Naftali Bennett Jobbra (Jamina) nevű jobboldali nacionalista pártja mellett ők is királycsinálóvá lépnek elő, vagyis meghatározhatják, hogy a Netanjahut támogató, vagy őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt.

Bennett a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tábor, sem az ellene összefogó pártok, a demokrata tömb mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet a Netanjahu kormányfői szerepét ellenző Van Jövő (Jes Atíd) nevű legnagyobb ellenzéki párt élén álló Jaír Lapid vezet. A Raamot vezető Manszúr Abbász sem állt ki korábban egyik oldal mellett sem, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja.

Naftali Bennett, a jobboldali Yamina (Jobbra) nevű párt vezetője az izraeli parlamenti választások eredményváró rendezvényén

Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov

A 12-es és a 13-as kereskedelmi televíziók hírmagyarázói úgy vélik, hogy a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás.

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben, mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjámin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, mert a Likud vezette pénzügyminisztérium megállapodásukat felrúgta, nem készített költségvetést, és ez újra választásokhoz vezetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.