Phenjan óvatosan fenyegetett

Nem haragszik Donald Trump az észak-koreai rakétateszt miatt, az amerikai elnök egy interjúban reagált a csütörtöki incidensre. Phenjan jó érzékkel Szöulnak címezte a fenyegetést, kérdéses, hogy a diplomatikus erőfitogtatás milyen irányba löki el a megbékélés folyamatát.

Buzna Viktor
2019. 07. 27. 7:35
North Korean leader Kim Jong Un watches the test-fire of two short-range ballistic missiles
Észak-Korea vezetője a csütörtöki erődemonstráció után. Diplomácia pengeélen Fotó: KCNA KCNA Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenérdekelt felek között közvetíteni meglehetősen hálátlan feladat lehet. Siker esetén a riválisok egymással versenyezve akarják learatni a babérokat, a mediátor ezért kénytelen beérni a harmadik hellyel. Kudarc esetén azonban előfordulhat, hogy az ellenérdekelt felek – vigyázva a közöttük lévő törékeny viszonyra –, inkább a közvetítőre mutogatnak. Utóbbi helyzetben találta magát Dél-Korea, miután két, kis hatótávolságú tesztrakétát lőtt ki a Japán-tengerbe északi szomszédja. Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un ezzel üzente meg Szöulnak, hogy fogytán van a türelme az Egyesült Államokkal továbbra is eredménytelen tárgyalásokkal kapcsolatban.

Az erőfitogtatás apropóját egy készülődő, Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti hadgyakorlat adta. Az augusztusban kezdődő Dong Meng, vagyis Szövetség fedőnevű akció egy észak-koreai invázió visszaverését szimulálja, ami okkal érinti érzékenyen a békülésben reménykedő Phenjant. Az észak-koreai kormány tegnapi közleményében azt is nehezményezi, hogy déli szomszédja nagyszabású hadseregfejlesztésre kötelezte el magát.

Észak-Korea vezetője a csütörtöki erődemonstráció után. Diplomácia pengeélen
Fotó: Reuters

A következő öt évben 228 milliárd dollár értékben vásárolnak majd – elsősorban az Egyesült Államoktól – fegyvereket. Az északi vezetés legnagyobb problémája azonban, hogy továbbra sincs belátható közelségben a gazdasági szankciók 2006 óta tartó korszakának vége. Kim és Donald Trump amerikai elnök tavaly Szingapúrban találkozott először egymással, majd idén februárban, Viet­namban tartottak újabb csúcstalálkozót. A dél-koreai közvetítéssel zajló barátkozás azonban nem tudta érdemben közelebb hozni egymáshoz a feleket: Észak-Korea nem hajlandó felszámolni nukleáris fegyverprogramját, az Egyesült Államok pedig részeredményekért nem enged a gazdasági nyomásból.

A csütörtökön végrehajtott rakétateszttel Phenjan a bevált eszközhöz nyúlt. Korábban is a nukleáris program csúcsán, vagyis az első bevethető atomfegyver tesztelését követően került sor az enyhülésre, ezért a csütörtöki akció is lendíthet a folyamaton. Erre utalnak Trump szavai, az elnök a rakétatesztre a Fox Newsnak adott interjúban ­reagált. Mint fogalmazott, csak kisebb rakétákról van szó, és Észak-Korea tartózkodik az atombombák tesztelésétől. Vagyis Kim Dzsong Un tartja a szavát.

Az interjú alapján jó ötletnek bizonyult Dél-Koreát fenyegetni az Egyesült Államok helyett, a phenjani diplomácia azonban a sorok között Washingtonnak is üzent. A rakétateszt idején Dél-Koreában tartózkodott Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton, és a politikus nem képviseli az elnök békülékeny politikáját. Korábban állítólag a fegyveres beavatkozás mellett érvelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.