Putyin Bidenről: Nem volt ellenséges a hangulat

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei – szögezte le az orosz és az amerikai elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 16. 19:41
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Genf, 2021. június 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a Joe Biden amerikai elnökkel lefolytatott csúcstalálkozót követõen a Genfi-tó partján található La Grange-villában 2021. június 16-án. MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse Fotó: Denis Balibouse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei

– szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról kiadott közös közleményben. „Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad kirobbantani” – hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké. A közlemény szerint a két ország nukleáris fegyverzet-ellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása. „E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz” – hangzott el a dokumentumban.

Az orosz és az amerikai elnöknek ez volt az első személyes találkozója azóta, hogy Joe Biden januárban hivatalba lépett. A két ország kapcsolata már az előző amerikai elnökök idején sem volt felhőtlen, de az utóbbi hónapokban mintha tovább romlott volna. Erről korábban itt, itt, itt és itt írtunk. A két vezető mai tárgyalásai előtt azonban az orosz elnök megköszönte Bidennek, hogy elment a tárgyalásra, és hangsúlyozta, hogy

az orosz–amerikai kapcsolatokban számos olyan kérdés összegyűlt, amelyeket már a legfelsőbb szinten kell megvitatni.

Joe Biden a tanácskozás kezdetén azt emelte ki az orosz elnöknek, hogy sokkal jobb személyesen találkozni egymással.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a Joe Biden amerikai elnökkel lefolytatott csúcstalálkozót követően
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse

A találkozó utáni sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját. Azt is elmondta: kielégítette az a magyarázat, amelyet amerikai hivatali partnere telefonon adott az őt illető durva kijelentéseire. Joe Biden annak az április 13-i beszélgetésnek az alkalmával tett javaslatot a csúcstalálkozóra is. Mint emlékezetes, Biden egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz vezetőt. A gyilkos kifejezéssel kapcsolatban

Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok mindennap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

Az orosz elnök azt is közölte, Bidennel megállapodtak abban, hogy visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet. A két misszióvezető Biden sértő szavait követően tért haza konzultációra.

Putyin elmondta, hogy megállapodtak abban is, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is. Putyin szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik. Azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság kérdéséről csak érintőlegesen esett szó.

A kétoldalú tárgyaláson szóba került Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista ügye is. – Tudatosan cselekedett úgy Alekszej Navalnij, hogy őrizetbe vegyék – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Szerinte Navalnij – akit csak „kétszer elítélt személyként” és „állampolgárként” emlegetett – szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett a rendőrségi ellenőrzésen és tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta, körözést adtak ki ellene.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.