Rekordot állított fel egy német tartomány: egy hete nincs új fertőzött

A 16 tartomány közül ez az első, amelyben nullára csökkent az utóbbi hét napon a fertőzések száma.

Forrás: MTI2020. 07. 12. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot állított fel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezésben, a tartományban több mint egy hete nem regisztráltak új fertőzést a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia a 16 tartomány közül az első, amelyben nullára csökkent az utóbbi hét napon regisztrált fertőzések száma.

A második helyen Saar-vidék áll, ahol hét ember szervezetében mutatták ki a vírust egy hét alatt. A tartományok többségében 25-nél kevesebb új esetet regisztráltak. A százas nagyságrendet öt tartományban lépi át az utóbbi hét nap alatt kimutatott fertőzések száma. A legtöbbet – 857 esetet – Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel. Valamennyi tartományt együttvéve 2203 fertőzést mutattak ki hét nap alatt.

Az ország északkeleti részén fekvő Mecklenburg-Elő-Pomeránia eddig is a járványt legkevésbé megszenvedő térség volt, a pandémia kezdete óta csupán 804 igazolt fertőzést jegyeztek fel, míg Észak-Rajna-Vesztfáliában csaknem 45 ezret.

Németországban a koronavírus-járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll, amelyeket eddig rendre sikerült megfékezni, az úgynevezett reprodukciós ráta (R) pedig egy alatt van. A négynapos és a hétnapos mozgóátlag egyaránt 0,93, vagyis minden száz új fertőzött átlagosan 93 embernek adja át a vírust, amely így lassan visszaszorul.

Az RKI adatai szerint a közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 120-ban egyetlen fertőzést sem regisztráltak az utóbbi héten. Az ország legnagyobb részén, 243 járásban és városban öt alatt van az egy hét alatt regisztrált új fertőzések százezer lakosra vetített száma.

Szombatról vasárnapra 248 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 198 804 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma négyszázzal 184 400-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9063 regisztrált fertőzött halt meg, ez hárommal több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5300 körül van a 83,2 milliós országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.