Rendőrökön verik le a kijárási tilalmat – videó

Levágott kéz, kővel dobálás és dühös csőcselék: a hatóságoknak sem könnyű betartatni a szabályokat.

2020. 04. 13. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában a hatóságok nem bánnak kesztyűs kézzel a kijárási tilalom megszegőivel, olykor botokkal verik a fejekbe a szabályok betartását. Még így sincs könnyű dolguk, hiszen 1,3 milliárd embert kellene a négy fal között tartani. Máskor viszont ők kerülnek célkeresztbe: vasárnap reggel egy rendőr kezét levágták Pandzsáb tartományban, mikor egy ellenőrzőpontnál igazoltatta volna egy autó utasait. A jármű előbb áttört a zöldség piac bejáratánál felállított kordonon, majd az egyik utas óriási kardjával vagdalkozásba kezdett. A támadásban több rendőr megsérült, egyikük kezét levágták, szerencsére az orvosoknak majd 8 órás műtét után sikerült visszavarrniuk kézfejét csuklójára. Az elkövetők ugyan elhajtottak, ám később elfogták őket, a hét férfiról kiderült, hogy nihang szikh harcos szekta tagjai.

Az orvosokat sem kímélik

Az eset koránt sem egyedi. Indiában már több mint két hete kijárási tilalom van érvényben, ám mikor családok osztoznak egyetlen szobán, nincs tiszta víz és csatornázás és nincs mit az asztalra tenni, sokaknak nehezen fér a fejébe, hogy ez mit jelent. Gyakori, hogy az ellenőrzések során ellenszegülnek, a rendőrre támadnak. Április elején az keltett nagy felzúdulást, hogy két egészségügyi dolgozót kergetett meg a tömeg.

A felvétel Indaur városának muszlim negyedében készült, ahol két védőfelszerelésbe öltözött doktornő ellenőrzött egy gyanús esetet, aki kapcsoltba került egy fertőzöttel. Mindketten kisebb sérülésekkel megúszták, sikerült egérutat nyerniük. A támadás mögött valószínűleg az állhatott, hogy az indiai állampolgársági törvény – amely a muszlimok kivételével minden kisebbség számára megkönnyíti az állampolgárság megszerzését – miatt az utóbbi hónapokban több tüntetés is zajlott a környéken, a lakosság nem bízik a kormányban. Indiában egyébként már több mint 9200 koronavírusos beteget és 331 halálesetet regisztráltak.

A Korán sem véd a vírustól

A szomszédos Pakisztánban az jelenti a fő kihívást, hogy a hitbuzgó vallásos muszlimokat otthon tartsák. Az országban hiába tiltották be a mecsetekben az imákat, a szélsőségeseknek meggyőződése, hogy a Korán a vírus ellen is védelmet nyújt, a betegség csak a hitetlen nyugatiakra veszélyes. – Készen állunk az életünket adni, minthogy kiürüljenek mecseteink! – idézte a Reuters az egyik vallási vezetőt. Múlt héten Karacsi városában egy rendőrnőre támadt a tömeg, miután próbálta szétoszlatni a pénteki imára gyülekező híveket. Április elején a városban a feldühödött csőcselék szó szerint elüldözte a mecset lezárására kiérkező hatóságokat.

Mint a hírügynökség emlékeztet rá, a több mint 5300 eddig regisztrált pakisztáni megbetegedésnek 60 százalékát a Közel-Keletről visszatérő zarándokok és egy fundamentalista mozgalom adja.

Elvadult a házibuli

Míg Pakisztánban az imáról, addig a tengerentúlon a szórakozásról mondanak le nehezen az emberek. Kaliforniában például egy elvadult házibuli buktatta le a gyülekezési tilalom megszegőit: miután lövöldözés miatt riasztották a rendőrséget, kiderült, hogy 400 fős partit rendeztek.

Philadelphiában egy férfit rángattak le a buszról a rendőrök, amiért nem viselt szájmaszkot a tömegközlekedésen. Hogy különleges időket élünk jelzi, bár jól láthatóan ellenállt a hatóságoknak, végül nem emeltek vádat ellene.

Connecticutban viszont egy koronavírusos beteget kellett őrizetbe vennie a rendőröknek, miután a páciens nem volt túl együttműködő az egészségügyi személyzettel, sőt szándékosan rájuk köhögött.

Lazul a német fegyelem

Ha valahol, Németországban eddig precízen követték az óvintézkedéseket, ám úgy tűnik a jó idő megérkezésével együtt ott is lazul a fegyelem. Legalábbis erre utal, hogy német híradások szerint Frankfurt külvárosában rendőrökre támadtak, még az egyik autó ablakát is betörték, mikor a hatóságok ellenőriztek volna egy szabadban gyülekező társaságot.

Nem sokkal később egy 20 fős banda ugyancsak a rendőröket vette célkeresztbe, vasrudakkal, kövekkel, sőt egy 5 kilogrammos fémtárcsával támadtak az egyenruhásokra. Az elkövetőket kézre kerítéséhez még helikoptert is bevetettek, a fiatal gyanúsítottak lakásában fegyvereket, köztük szamuráj kardot és késeket is találtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.