Romániában osztják Orbán Viktor álláspontját

– Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, miszerint a gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet, a román társadalom egy tekintélyes része osztja – mondta a Magyar Nemzetnek Vladimir Ionaș román szociológus, politikai elemző. Mint fogalmazott, a gond ott kezdődik, amikor az iskolákban tájékoztatás helyett megjelenik az ideológiai kampány, egy új normalitás előtérbe helyezése.

null
Vladimir Ionas politológus.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy friss felmérés szerint a megkérdezett romániaiak hatvan százaléka szívesen szavazna egy olyan nacionalista pártra, amely fontosnak tartja vallási értékeket és a hagyományos családot. Meglepte ez az adat?

– Az egész lakosságra vetítve az INSCOP közvélemény-kutató cég adatai szerint huszonöt százalékos szavazati támogatást érne el egy, a hagyományos vallási és kulturális üzenetekre építő párt. Ez nem jelent meglepetést. Már évek óta jelzik a felmérések ezt a társadalmi igényt. Ezt mutatja a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) választási eredménye és a megméretések utáni népszerűsége is. Egy hagyományos, nacionalista, akár populista üzenetekkel élő párt sikerességéhez alapvető feltétel lenne egy karizmatikus vezető. Egy a Fideszhez, valamint a lengyel Jog és Igazságosság párthoz hasonló irányultságú politikai erő komoly sikereket érhetne el a romániai választásokon, amennyiben megfelelő vezetője van.

Vladimir Ionas szociológus, politológus

– A minap közölt közvélemény-kutatás szerint a romániaiak több mint hatvan százaléka úgy látja, Romániának védeni kellene a nemzeti érdekeit akkor is, amikor azok szembemennek az Európai Unió szabályaival. Reagál valamilyen módon erre az igényre a román politikum?

– A jelenlegi romániai politikai osztály, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) kivéve, megpróbálja megnyerni magának a konzervatív szavazókat. A szociáldemokraták és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) berkeiben is vannak olyan nagy csoportosulások, amelyek igyekeznek képviselni ezt a választói réteget. Ez idáig a PNL-nek elsősorban Erdélyben sikerült megszereznie ezeket a voksokat, főleg a pünkösdista gyülekezetekhez közel állók köréből. A hagyományos családról szóló 2018-as népszavazás után ez a szavazói réteg kissé eltávolodott a politikától, a legutóbbi megméretéseken pedig egy részük az AUR-ra szavazott. Mindenképpen érdemes figyelni e réteg szavazói viselkedésére. Ami a diplomáciát illeti, annak komoly hiányosságai vannak Románia imázsának alakításának és a román diaszpóra képviseletének tekintetében. Sajnos a bukaresti diplomácia nem vállal szerepet Olaszországban vagy Spanyolországban, ahol a román közösségek akár a nemzeti parlamentekben is képviseletet szerezhetnének. Ebben a kérdésben is egy régi felfogás az uralkodó. A románok tisztában vannak azzal, hogy más uniós tagállamok polgáraihoz képest negatívabban viszonyulnak hozzájuk, de beletörődnek ebbe, mivel úgy érzik, ennek ellenére több esélyük van külföldön, mint Romániában.

– A nagy vihart kavart, egyebek mellett a férfiak szülésére is kitérő európai parlamenti Matić-jelentés szavazásánál egyértelmű különbség mutatkozott az USR és a többi romániai párt között. Csak az USR képviselői voksoltak igennel. A PNL elkezdett távolodni az európai intézmények által képviselt ultraliberális irányvonaltól?

– Itt érdemes kitérni a romániai pártok által magukénak vallott ideológiákra. Az USR jobbközép pártnak vallja magát, miközben egyetlen más olyan párt sincs Romániában, amely annyira közel állna az európai baloldal által képviselt értékekhez. A baloldali Szociáldemokrata Pártnak kevés köze van az európai baloldalhoz, aminek a szavazói által vallott értékekhez való alkalmazkodás az oka. A PNL egyfajta kötéltáncot folytat, igyekszik egyszerre képviselni a haladást, progressziót és a konzervativizmust. Egyetlen párt sem magyarázta el egyértelműen a román közönségnek, hogy mit képvisel a Matić-jelentés. Nem volt vita a kérdésről, sem párbeszéd a szavazókkal. Nálunk a kényes témákról folytatott vitákra általában a szavazást követően kerítenek sort. És, sajnos, a viták a szélsőségek kiemelésével zajlanak. Akik megszavazták a határozatot, azt mondják, a nők jogairól van szó, akik pedig ellenezték, a férfiak szüléshez való jogáról beszélnek. A vitának éppenséggel a kényes kérdésekről kellett volna szólnia, arról, hogy mit jelentenek transzgender személyek jogai, azok kétségbe vonása nélkül. Ez egy rendkívül érzékeny kérdés. Nem az állam feladata értékeket rögzíteni a gyerekeknek. Csak a diktatúrák sajátja ez. Az állam feladata az, hogy neveljen, az értékek rögzítése a szülők, a család feladata. Az iskolai tantervbe tervezett szexuális oktatás ugyanakkor ideológiai jellegű, s nem nevelési, tájékoztatási célzatú.

– A közösségi hálón a romániai kommentelők részéről szimpátiahullám tapasztalható a magyar kormány irányába, miután a holland miniszterelnök és több uniós tagállam vezetője is támadta a pedofilellenes törvényt, amely a szülők kizárólagos jogkörébe sorolja a különböző szexuális irányultsággal kapcsolatos tájékoztatást. Ön hogyan látja ezt a jogszabályt?

– Természetes a közösségi hálón észlelhető reakció. Hollandia nem éppen népszerű Romániában, Orbán Viktor bírált álláspontját pedig a román társadalom egy tekintélyes része osztja. És ezzel nem feltétlenül a nézőpont helyességére utalok. Amint már mondtam, véleményem szerint nem az állam feladata az értékek meghatározása. Az csakis a család feladata. Sajnos, nagyon sok álhírt alkalmaznak Romániában is a tervezett a szexuális nevelés tanórával kapcsolatban. Ilyen például a tizenhatezer 18 évnél fiatalabb anya. A sokat emlegetett szám hamis. A valóságban valamivel több mint nyolcezer ilyen eset van. S mielőtt azt hinnénk, hogy egy szexuális nevelésről szóló iskolai óra megoldja ezt a helyzetet, inkább azon kellene gondolkozni, mihez kezdünk egy bizonyos etnikum gyerekházasságaival. Amúgy szükség van olyan tanórára, amely tájékoztatást ad a szexuális nevelést érintő kérdésekről, ahogyan a válsághelyzetek kezeléséről vagy a pénzügyi ismeretekről is fontos oktatni. De ez a nevelésről és a tájékoztatásról szóljon, ne ideológiák előtérbe helyezéséről. Egy ilyen órán természetes, ha a gyerekeket tájékoztatják arról, hogy léteznek más szexuális orientációjú emberek, férfiak, akik más férfiakat szeretnek, nők, akik nőkkel élnek, s hogy őket így kell elfogadnunk, és hasonló jogaik vannak. A gond ott kezdődik, amikor tájékoztatás helyett megjelenik az ideológiai kampány, egy új normalitás előtérbe helyezése. Ahelyett, hogy az ilyen emberek létezéséről és elfogadásáról beszéljenek a gyerekeknek, azt mondják nekik: normális az ilyen emberek léte. A normalitás meghatározása véleményem szerint szigorúan a család döntéskörébe tartozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.