Sokaknak kényelmetlen a Bejrútban felrobbant rakomány

Libanon állam- és kormányfőjét is figyelmeztették júliusban a raktárban tárolt ammónium-nitrát miatt.

Buzna Viktor
2020. 08. 11. 17:36
null
A hatalmas robbanásban ezrek sérültek meg és váltak fedél nélkülivé. Fotó: @tayyaraoun1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország legmagasabb szintű vezetői, Michel Aun elnök és Hasszán Diáb kormányfő is tudott a bejrúti kikötőben éveken át veszteglő, 2700 tonna robbanásveszélyes anyagról. A Reuters hírügynökség legalábbis úgy értesült, libanoni biztonsági tisztségviselők idén júliusban figyelmeztették a vezetőket a főváros kikötőjének egyik raktárában tárolt ammónium-nitrátról. Cikkük egy magánlevelet említ, amelyet Aunnak és Diábnak küldtek július 20-án. Egy magas rangú biztonsági tisztségviselő szerint ez egy januárban indított vizsgálat eredményét összegezte, amely az ammónium-nitrát biztonságos eltávolítását sürgeti. – Figyelmeztettem őket, hogy Bejrút a földdel válhat egyenlővé, ha felrobban – teszi hozzá a Reuters névtelenül nyilatkozó forrása.

Michel Aun elnök a múlt héten már megerősítette, hogy tudott az ammónium-nitrátról, és utasította a legfelsőbb biztonsági tanács főtitkárát: tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Az államfő egyben visszautasította, hogy felelős lenne a robbanásért. Hasszán Diáb egyik képviselője pedig a Reuters megkeresésére megerősítette, hogy a miniszterelnök megkapta a szóban forgó levelet, és elküldte a legfelsőbb biztonsági tanácsnak véleményezésre. Diáb kormánya a robbanás és az azt követő tüntetések hatására hétfőn lemondott, de ügyvivőként folytatja a munkáját a választásokig.

Nemcsak a bejrúti politikai elitet, de az Egyesült Államok külügyminisztériumát is érzékenyen érinti a múlt héten felrobbant ammónium-nitrát ügye. A The New York Times a cikkében arról ír, az amerikai hadsereg már 2016-ban figyelmeztette a külügyet a veszélyes anyagról, a szaktárca azonban nem adta tovább az információt. A külügyminisztérium névtelenül nyilatkozó tisztviselője cáfolta a The New York Timesnak, hogy tudtak volna a robbanóanyag létezéséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.