Speciális magyar karakter

Immár két és fél éve működik a Hungary Helps, amely az első, keresztényekre összpontosító nemzeti humanitárius kezdeményezés – emlékeztetett Azbej Tristan.

2019. 11. 19. 13:03
null
Azbej Tristan, Sajgó Szabolcs, Hölvényi György és Böjte Csaba nemzetközi összefogást sürget Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten második alkalommal rendez a kormány nemzetközi konferenciát a keresztényüldözésről Budapesten vezető politikusok, egyházi elöljárók és a humanitárius segítségnyújtás területén meghatározó szakemberek részvételével – erről hétfőn a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára számolt be a sajtó képviselői előtt. Azbej Tristan elmondta: a cél a döntéshozók tájékoztatása a létükben veszélyeztetett keresztény közösségek helyzetének javításáról, valamint a magyar kormány Hungary Helps programjának tapasztalataira épülő nemzetközi összefogás kialakítása a világ legüldözöttebb vallási csoportjának megsegítéséért. Emlékeztetett: immár két és fél éve működik a program, amely az első, keresztényekre összpontosító nemzeti humanitárius kezdeményezés, s amelynek eredményeképpen közel hetvenezer ember maradhatott otthon, illetve térhetett haza Szíriába, Irakba, Libanonba, Jordániába, Nigériába, Kongóba, Etiópiába. Mint mondta, a humanitárius munkában eddig is oroszlánrészt vállalt Hölvényi György európai parlamenti képviselő, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, Azbej Tristan ezért a program jószolgálati nagykövetének nevezte ki őket. – A most kinevezett nagykövetek több éve részt vesznek ebben a munkában. A kormány most azt kéri tőlük, képviseljék az üldözött keresztények ügyét a nagyvilágban – fogalmazott.

Azbej Tristan, Sajgó Szabolcs, Hölvényi György és Böjte Csaba nemzetközi összefogást sürget
Fotó: Bach Máté

Hölvényi György arról beszélt: a Hungary Helps programban megmutatkozik a speciális magyar karakter. Mint mondta, a keresztény ember nemcsak célt, de hidat is jelent népek és vallások között, hiszen a magyar kormány által támogatott, keresztény alapítású, illetve fenntartású kórházakban, iskolákban nemcsak keresztényeket, hanem muszlimokat is gyógyítanak, tanítanak. – A hitet pedig semmi nem hitelesíti jobban, mint a segítségnyújtás – fogalmazott a néppárti képviselő. Sajgó Szabolcs elmondta: szíriai, iraki látogatásaik során azt tapasztalták: azoknak, akik úgy érzik, a világ magukra hagyta őket, az adományok mellett az is sokat jelent, hogy a világ másik részén együtt éreznek velük. Böjte Csaba felidézte: a kilencvenes évek Romániá­jában több mint 150 ezer állami gondozott gyermek volt. Amikor gyengesége ellenére felvállalta ezeknek a gyerekeknek az ügyét, az a meggyőződés vezette, hogy az árva gyermekek nem a társadalom problémái, hanem az erőforrásai. – Ugyanígy meg vagyok győződve arról, hogy a világ leszakadt része nem teher, hanem ajándék, lehetőség – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.