Sporteseményből kreált politikai ügyet a Major League Baseball

Georgiában szigorúbban ellenőrzik a választópolgárok személyazonosságot. Joe Bidenék nem örülnek.

2021. 04. 03. 15:02
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Marietta, 2020. november 13. A Georgia állambeli Cobb megye egyik szavazóbiztosa egy voksokat tartalmazó dobozzal a kézi szavazatszámlálás közben Mariettában 2020. november 13-án, tíz nappal az amerikai elnökválasztás után. Georgia mind a 159 megyéjében kézzel újraszámolják a voksokat, mert túl kicsi volt a szavazatkülönbség Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között. MTI/AP/Mike Stewart Fotó: Mike Stewart
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas felháborodást váltott ki amerikai jobboldali körökben, még Donald Trumpot, az előző, republikánus párti elnököt is megszólalásra késztette az észak-amerikai baseballszövetség, a Major League Baseball (MLB) döntése, amely szerint mégsem Georgia államban rendezik meg az MLB úgynevezett All Star gálamérkőzését, miután az állam republikánus vezetése nemrég elfogadta a választási törvény demokrata pártiak által bírált módosítását.

Egy voksokat tartalmazó doboz a Georgia állambeli Cobb megyében 2020. november 13-án, tíz nappal az amerikai elnökválasztás után. Georgiában újraszámolták a voksokat, mert túl kicsi volt a szavazatkülönbség Donald Trump és Joe Biden között
Fotó: MTI/AP/Mike Stewart

A módosítást annak nyomán fogadta el Georgia törvényhozásának az alsó- és felsőháza a múlt héten, hogy Donald Trump és hívei a tavaly novemberi elnök- és kongresszusi választásokon tömeges csalással vádolták meg a demokrata párti ellenfelet. Trump a voksolást követő hetekben nem is volt hajlandó elismerni a vereségét. Georgia volt ráadásul az egyik úgynevezett billegő állam, ahol Trump ellenfele, Joe Biden szűk többséggel nyert: a szavazatok 49,47 százalékát szerezte meg Trump 49,24 százalékával szemben. Trump és a mellette kitartó republikánusok azt gyanítják, hogy leginkább a levélszavazatokkal trükköztek a demokraták, hiszen a koronavírus-járvány miatt több tízmillió amerikai választotta ezt a voksolási lehetőséget a személyes részvétel helyett. Márpedig a republikánusok érvelése szerint a demokrata szavazók körében közkedvelt levélszavazatok esetében nem elég szigorúak a választópolgár személyazonosságát igazoló intézkedések.

A Georgiában megszavazott törvénymódosítás ezeket a hiányosságokat hivatott orvosolni. Ennek értelmében:

  • a levélszavazatok igénylését és elküldését nem elég aláírással, hanem személyazonosságot igazoló okmánnyal kell hitelesíteni;
  • a levélszavazattal történő voksolás lehetősége kilencről négy hétre szűkül;
  • csökkentik a levélszavazatok gyűjtésére kihelyezett ládák számát;
  • tilos lesz a sorban álló szavazóknak vizet és élelmet osztogatni – ezzel az utolsó pillanatban is lobbimunkát végző aktivisták tevékenységét akarják korlátozni.
  • A republikánusok amellett érvelnek, hogy a változtatások szükségesek a választások hitelességének fenntartásához, a demokraták viszont úgy vélik, hátrány éri őket, mivel a levélszavazás lehetőségével elsősorban híveik, többek között a színes bőrű polgárok élnek. Joe Biden az amerikai alkotmány elleni támadásnak nevezte a módosítást.

    Joe Biden integet egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Atlantában 2020. december 15-én
    Fotó: MTI/EPA/Atlanta Journal Constitution/Alyssa Pointer

    A politikai vitában azonban nem csupán a politikusok vesznek részt. „A Major League Baseball kiáll minden amerikai állampolgár választójoga mellett, s ellenez minden, a választási részvételre vonatkozó korlátozást” – közölte az MLB, egyben tudatva, hogy Georgia állam fővárosa, Atlanta helyett más helyszínt keres az All Star gála lebonyolítására.

    „A baseball amúgy is rengeteg szurkolót veszített el, most pedig elhagyják Atlantát, mert félnek a radikális baloldali demokratáktól, akik nem akarják ellenőrizni a választópolgárok személyazonosságát, noha erre sürgetően nagy szükség lenne, ha egyáltalán választásokról akarunk beszélni” – reagált az MLB döntésére Donald Trump, aki a baseballmérkőzések, és mindazon nagyvállalatok (például a Coca-Cola és a Delta légitársaság) bojkottjára szólította fel híveit, amelyek nyilvánosan elítélték a georgiai törvényhozók intézkedéseit.

    Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp a Fox News hírcsatornának nyilatkozva kifejtette: nem érti a felháborodást, hiszen a liberális vezetésű New Yorkban még inkább korlátozzák a levélszavazást, mégse támadják a nagyvállalatok a New York-i demokratákat.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.