Szili Katalin: A magyar közösségeknek maguknak kell megfogalmazniuk milyen közösségi jogokat akarnak

A magyar közösségeknek maguknak kell megfogalmazniuk milyen típusú autonómiát és milyen közösségi jogokat akarnak megteremteni – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 07. 18. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szili Katalin erről az „Autonómia, mint európai megoldás” címet viselő, a Ma7 médiacsalád által szervezett fórumon beszélt.

Az autonómia elképzelésekről szólva elmondta: nem Budapestről fogják megmondani, hogy a (külhoni magyar) közösségeknek milyen közösségi jogaik legyenek, és milyen típusú autonómiát szeretnének, ezt maguknak a közösségeknek kell megfogalmazniuk, mint ahogy ki kell mondani azt is, hogy mindezt „európai keretek között” lehet megvalósítani.

A miniszterelnöki megbízott rámutatott: Európa nem igazán akar foglalkozni az őshonos kisebbségek jogaival.

„A migráns kérdés napi témája Európának, ugyanakkor az 50 millió főt kitevő őshonos kisebbségek kérdését eltolja magától” – állapította meg Szili Katalin.

A miniszterelnöki megbízott a felvidéki magyar közösség említett törekvései kapcsán megállapította: az autonómia szó Szlovákiában sokakban zsigeri félelmet kelt, ezért tisztázni kell az autonómiához kötődő fogalmakat, úgy hogy a többségi szlovák társadalom is megértse, hogy a magyarság nem az elszakadásban gondolkodik, hanem európai keretek között szeretné magának az önigazgatás feltételeit megteremteni.

Leszögezte: az önigazgatás megteremtéséhez, illetve közösségi jogok megteremtéséhez az is elengedhetetlen, hogy a magyarság politikai erői és civil szervezetei ezzel összefüggésben meghatározzák azt a minimumot, amiben egyet tudnak érteni.

Szili Katalin beszélt a többi Kárpát-medencei külhoni magyar közösség helyzetéről is. Megállapította: jogait tekintve a legjobb helyzetben a vajdasági magyarság van, Erdélyben a székely autonómia a kulcskérdés, Kárpátalján viszont a legnehezebb a helyzet, mivel ott egyelőre a jogszűkítések ellen kell küzdeni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.