Terrorveszély: a Közel-Keleten már újjáéledt az Iszlám Állam

Szíriában feléledőben van, Irakban megszilárdította jelenlétét az Iszlám Állam – derül ki abból az amerikai védelmi minisztériumi jelentésből, amelyről nemzetközi hírügynökségek számoltak be tegnap. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a dzsihadista csoport ott tud sikereket elérni, ahol összeomlik a központi hatalom.

2019. 08. 08. 6:05
Members of the paramilitary Popular Mobilisation Forces (PMF) take part in a weapons training at their camp in Basra
Félkatonai erők gyakorlatoznak az iraki Bászrában. A rajtaütéseket, merényleteket igyekeznek megakadályozni Fotó: Essam Al Sudani Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon jelentése szerint a terrorszervezet annak köszönheti újjáéledését, hogy a helyi erők képtelenek hosszú távon megtartani az általuk elfoglalt területeket. Az Iszlám Állam stratégiája az, hogy rajtaütésszerű támadásokkal és öngyilkos merényletekkel Irakban és Szíriában is zűrzavart keltsen. A csoport éppen múlt héten ölte meg az iraki biztonsági erők hét tagját két különböző támadásban.

Félkatonai erők gyakorlatoznak az iraki Bászrában. A rajtaütéseket, merényleteket igyekeznek megakadályozni
Fotó: Reuters

Az iraki kormány 2017 decemberé­ben jelentette be, hogy győzelmet aratott a szélsőségesek fölött, akik egykor jelentős területeket tartottak ellenőrzésük alatt, úgynevezett kalifátust építettek ki Irakban és Szíriában. Donald Trump amerikai elnök pedig tavaly év végén hirdetett totális győzelmet az Iszlám Állam felett Szíriában. Egyes elemzők szerint az iszlamisták feléledéséhez köze lehet az amerikai részleges csapatkivonásnak, amelynek értelmében idén tavasszal mintegy ezer amerikai katona hagyta el Szíriát, és azóta mintegy ezren maradtak. A Pentagon-jelentés eközben 14 és 18 ezer közé teszi az Iszlám Állam harcosainak a jelenlegi számát Irakban és Szíriában.

Állami szervezetként, kalifátusként megsemmisült az Iszlám Állam, mostanra „hagyományos” terrorszervezetté vedlett vissza, amely konspirál, kis sejtekben működik, rajtaütéseket, merényleteket, emberrablásokat hajt végre – mondta lapunk megkeresésére Wagner Péter. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója közölte: Irakban a harcosok a civilizációtól messze vannak, sivatagokban, barlangokban, hegységekben, ez megnehezíti a felszámolásukat.

– Az Iszlám Állam annak idején azért tudott létrejönni, úgynevezett kalifátust létrehozni, mert egy időben Irakban és Szíriában is összeomlott a központi hatalom ezeken a területeken, és megvoltak a kívülről történő elérés feltételei is, hiszen Törökország felől sokáig szabadon tudtak beáramlani a külföldi önkéntesek – emlékeztetett a szakértő, aki szerint az Iszlám Állam sikeressége most is attól függ, hogy a helyi, állami szervezetek mennyire hatékonyan tudják felvenni vele a harcot.

Egy napokban megjelent ENSZ-jelentés is arra hívja fel a figyelmet, hogy a dzsihadisták Irakban felgyújtják a termőföldeket, hogy megakadályozzák a háború utáni rendezést és újjáépítést. Azt akarják elérni, hogy a helyi lakosok az iraki hatóságokat vádolják a kudarcért. A világszervezet arra is figyelmeztetett, hogy bár az Iszlám Állam közel-keleti kalifátusa megsemmisült, a szélsőséges iszlamista terrorizmus veszélye nem szűnt meg, a kontinensre visszatérő iszlamisták miatt újabb merényletek várhatók az év hátralévő részében.

– A terrorveszély továbbra is súlyos, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam veszített területeiből Irakban és Szíriában – nyilatkozta tegnap Neil Basu, a londoni rendőrség terrorelhárító és különleges műveleti szolgálatának parancsnoka is.

Dzsihadisták elkobzott fegyverei Bagdadban
Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf

Wagner Péter szerint a hatezer euró­pai Iszlám Állam-harcosból kétezren térhettek haza. – A legtöbben börtönben vannak, szervezkedni nemigen tudnak, az európai hatóságok igyekeznek mindenkit szemmel tartani, követni – hangsúlyozta a szakértő. Abu Bakr al-Bagdadiról (képünkön), az Iszlám Állam vezetőjéről Wagner Péter azt mondta: az év elején hagyhatta el azt a körzetet, ahova beszorították a szíriai kurd és amerikai különleges erők. Azóta nem tudni, hol van, egyszer adott életjelt magáról, pontosan azért, hogy jelezze híveinek: élek, vezetem a szervezetet, kövessetek – tette hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.