Távozni vagy maradni? – heteken belül eldőlhet a Fidesz sorsa

Akár heteken belül, a jövő év elején véget érhet a Fidesz néppárti drámája. Ezúttal a legnagyobb európai pártcsalád befolyásos politikusa, Antonio Tajani emelt szót a nagyobbik magyar kormánypárt mellett. Deutsch Tamás EP-képviselő azt mondta, 2020 elején a Fidesz is ismerteti saját álláspontját a tagság sorsáról.

2019. 12. 22. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz március óta működik felfüggesztett tagsággal az Európai Néppártban (EPP), és látszólag ma már egyre többen válaszolnák meg a „menni vagy maradni?” kérdését. A jelenlegi információk szerint a pártcsalád által kijelölt „bölcsek”, a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta trió 2020 elején hozza nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, amely a néppárti álláspontnak felel majd meg. Ezzel egy időben pedig már a Fidesznek is markáns véleménye lesz tagsága sorsáról.

Erről Deutsch Tamás, a párt alapító tagja és európai parlamenti delegációjának a vezetője beszélt a hét végén a Hír TV-ben. Szerinte a néppárti „sagát” heteken belül valóban le kell zárni. Megerősítette azt is, hogy Donald Tusk, a pártcsalád nemrég megválasztott lengyel elnöke személyesen egyeztet majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Deutsch szerint mindenesetre a néppárt által képviselt politikai álláspontok nem túl szívderítők. – A személyes véleményem szerint ez az irány a Fidesz álláspontjától egyre távolodó irány – mondta a delegációvezető az EPP jelenlegi politikájáról.

Reagált arra is, hogy Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető nemrég arról beszélt: nem venné szívesen a Fidesz visszatérését a pártba. – Weber a frakcióvezetőségénél fogva nem választott tagja a néppárti elnökségnek, ott nem megmondóember vagy meghatározó személy – szögezte le Deutsch Tamás.

A hét végén viszont az Európai Néppárt egyik alelnöke, Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök emelt szót a Fidesz tagsága mellett. – Természetes, hogy akadnak nézeteltérések, senki sem tévedhetetlen, de úgy gondolom, politikai hiba lenne nem tenni azért, hogy a Fidesz továbbra is a néppárti család tagja legyen – fogalmazott a közmédiának Rómában Tajani.

A Silvio Berlusconi többszörös korábbi olasz miniszterelnök jobbközép pártja, a Hajrá, Olaszország! (Forza Italia) politikusa szavai szerint az EPP egy „jelentős ország”, Magyarország képviselete nélkül nem létezhet. – A józan ész oldalán állok. A megoldás általános érdek Európa stabilitása, a néppárt és Magyarország számára is.

Úgy gondolom, Magyarországnak is hasznos, ha a Fidesz a néppárt tagja, és a brexit után ez még inkább így lesz – vélekedett Tajani, hozzátéve: lehet egyet nem érteni azzal, ami esetleg Magyarországon történik, bizonyos ügyekkel, például a CEU kérdésével, de Brüsszelben és Strasbourgban a Fidesz mindig összhangban szavazott az EPP-vel. (A Fidesz tagsága a pártcsaládon belül van felfüggesztve, az európai parlamenti delegációjának munkáját ez nem érinti – a szerk.)

A nagyobbik magyar kormánypárt legfontosabb néppárti szövetségesei között az olaszok mellett a közép-európai tagpártok, illetve a franciák is ott vannak. A bírálók zöme északról és nyugatról valók: a svéd, finn, belga és luxemburgi testvérpártok sürgették korábban leginkább a Fidesz kizárását.

A pártcsaládban és az európai parlamenti frakcióban is a német delegáció, a keresztény uniópártok (CDU/CSU) szava nyom a legnagyobb súllyal a latba. Velük alapvetően konstruktív a kapcsolata a Fidesznek. Weberrel azután romlott meg a viszony, hogy a bajor poliitkus nem akart a magyar voksok segítségével az Európai Bizottság elnöke lenni, mire Orbán Viktor hivatalosan is kihátrált mögüle a tavaszi európai parlamenti választási kampányban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.