Tíz nap alatt építettek új migránstábort a görögök

A leégett Moria 13 ezer lakójának kétharmadának már sikerült új szállást biztosítani.

Magyar Nemzet
2020. 09. 20. 12:35
null
Az átmeneti sátortábor madártávlatból. Fotó: Pétrosz Jannakurisz Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg akart tanulni németül, orvos szeretett volna lenni, és focizni is jó lett volna – nagyjából ilyen csalfa álmokat kerget egy Európába érkező afgán migráns, derül ki a Deutsche Welle leszboszi riportjából. A német közszolgálati csatorna újságírója a hírhedt Moria tábor leégése után érkezett az egykor turistaparadicsomnak számító görög szigetre, hogy hírt adjon a fedél nélkül maradt majd 13 ezer migráns sorsáról. Amit talált: elkeseredett emberek, szemétben úszó utcák és egy épülő új tábor. – Inkább deportáljanak vissza Afganisztánba, hogy ott haljak meg, de ebbe a börtönbe nem térek vissza! – fakadt ki a riporternek a 19 esztendős Mohammed, aki nagybátyjával, nagynénjével és azok hat gyermekével kelt útnak a szebb élet reményében. Csakhogy nem lesz más választása.

Tizenháromezer migráns maradt fedél nélkül egyik napról a másikra.
Fotó: Pétrosz Jannakurisz / MTI/AP

A sokszorosan túlzsúfolt Moria tábor szeptember 9-én égett porig, minden eddigi bizonyíték szerint lakói szándékosan gyújtották fel, miután karantén alá vonták a tábort a koronavírus felbukkanása miatt. Az ügyben a napokban a görög hatóságok hat afgán migránst, köztük két kiskorút vettek őrizetbe. Ha az volt a tervük, hogy ezzel kiszabadulnak a görög sziget „fogságából”, hát elszámították magukat. Miközben az Európai Unió egyes tagállamai megpróbálták életre kelteni a kvótarendszert, és azon vitatkoztak, kihez hány embert osszanak el – a németek 1500 migráns befogadására vállalkoztak, de a legtöbben csak a kísérő nélküli kiskorúakat látták volna szívesen –, a görögök mindössze tíz nap leforgása alatt felhúztak egy új sátortábort.

Az átmeneti sátortábor madártávlatból.
Fotó: Pétrosz Jannakurisz / MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

„Nincs elég vécé, zuhanyzó, nincsenek matracok és takarók, kevés az élelem” – panaszkodtak a hírügynökségeknek az új létesítményről a fedél nélkül maradt migránsok, akik először csak vonakodva akartak beköltözni. Attól tartottak, hogy a körülmények még rosszabbak lesznek, mint Moriában voltak, és hogy ha egyszer beléptek, többé nem hagyhatják el a tábort. Tekintve, hogy Moria leégése óta a legtöbben eddig az út mellett, falak tövében, sőt temetőkben húzták meg magukat, ehhez képest még egy sátortábor is bizonyára kellemes csalódást jelentett. A hatóságok kemény fellépésének hála hétvégére az elpusztított tábor lakóinak több mint kétharmadát sikerült is átköltöztetni, másokat civil szervezetek által biztosított szállásokon helyeztek el.

Eddig az út mellett, falak tövében, temetőkben húzták meg magukat.
Fotó: Pétrosz Jannakurisz / MTI/AP

Az új létesítménybe csak koronavírusteszttel lehetett bejutni, ami igazolta a félelmeket: máris 214 ember lett pozitív, akiket karanténba zártak.

A Kata Tepe egykori katonai gyakorlótér helyén rögtönzött sátortábor csak átmeneti, a tervek szerint az Európai Unió bevonásával új, modernebb tábort fognak építeni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.