Tízmillió fertőzött New York-ival számolnak

Százmillió amerikai mozgását korlátozzák, hogy megfékezzék a mind riasztóbban terjedő járványt, miután több mint harmincezren fertőződtek meg az országban, a koronavírusba belehaltak száma pedig az ötszázhoz közelít. Különösen New Yorkban riasztóak a számok: a világon megbetegedettek közül minden huszadik a metropolisban vagy a környékén él.

2020. 03. 23. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Senki nem tudja megmondani, időben ez hogy néz majd ki; attól függ, hogyan kezeljük. De a népesség negyven százaléka, akár nyolcvan százaléka el fogja kapni a vírust. Mást sem próbálunk tenni, mint hogy fékezzük a terjedését, ámde terjedni fog – nem nagyon hitegette a húszmilliós New York állam lakosságát Andrew Cuomo kormányzó, aki szerint önpusztító, hogy még mindig sokakat látni az utcán. A szövetségi államban – amelyet Kaliforniával és Washingtonnal együtt katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak – 16 ezer fölé szökött a fertőzések száma, azaz a világon koronavírusban megbetegedettek közül minden huszadik a világvárosban vagy a környékén él.

Annál is inkább, mivel a New York alvóvárosait is magában foglaló New Jerseyben és Connecticutben is mintegy két és fél ezer fertőzöttet regisztráltak. Cuomónál csak New York szintén demokrata párti polgármestere vázolt fel sötétebb jövőt a helybélieknek. – A legrosszabb még hátra van. Az április sokkal rosszabb lesz a márciusnál. És attól tartok, a május pedig rosszabb az áprilisnál – mondta Bill de Blasio, hozzátéve, „New York a válság epicentrumává vált. Nem örülök, hogy ezt kell mondanom önöknek, és önök sem örömmel hallgatják”. A metropolisban a fertőzöttek közül ezrek szorulnak kórházi ápolásra, és a vezetés aggódik, hogy kifogynak a szükséges egészségügyi eszközökből.

New York is azon államok közé tartozik, ahol korlátozzák a polgárok szabad mozgását, hogy megfékezzék a mind riasztóbban terjedő járványt. Először a negyvenmilliós Kaliforniában rendeltek el kijárási tilalmat. Országszerte már százmillió embert – az amerikaiak csaknem egyharmadát – ítélték többé-kevésbé szobafogságra, miután több mint harmincezren fertőződtek meg az országban, a koronavírusba belehaltak száma pedig az ötszázhoz közelített. Kérdés, hogy meddig bírja el ezt a mindennapi élettel párhuzamosan térdre kényszerült amerikai gazdaság. Donald Trump elnök azt közölte, nem szabad engedni, hogy a kúra rosszabb legyen, mint maga a probléma, ezért a korlátozásokat két hét elteltével felülvizsgálják.

A döntéshozók gőzerővel igyekeznek működésben tartani az üzleti világot. A Fehér Ház a kongresszusban gigantikus, csaknem kétezermilliárd dolláros mentőcsomagot próbál elfogadtatni; ez egyelőre megfeneklett a demokraták ellenállásán, akik nem tartják megfelelőnek. A jegybank szerepét betöltő tartalékbank, a Fed csaknem ezermilliárd dolláros állampapír- és jelzáloghitel-felvásárlást jelentett be, de azt is közölte, bármennyit kész a gazdaság életben tartására fordítani.

A Covid–19 terjedésének legriasztóbb amerikai példája eddig egy Washington állambeli idősotthon, ahol a bentlakók kétharmada megfertőződött, 35-en pedig meghaltak – annyian, mint egész Kelet-Közép-Európában összesen. Mint helyszíni beszámolókból kiderül, a kór már februárban felütötte a fejét, de az illetékesek még akkor is késve reagáltak, amikor tömegesen kellett mentőt hívniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.